Het antwoordMonic Slingerland

Betaal de buschauffeur en verpleegkundige beter, maar de manager niet

null Beeld trouw
Beeld trouw

Zijn de stevige looneisen in het openbaar vervoer en zorg terecht? ‘Zeker, maar de staking niet.’

Monic Slingerland

Gezond werken

Het is een fundamenteel mensenrecht dat je op minstens driekwart van je werkdagen voldoende tijd hebt voor je lunchpauze en toiletbezoek, en dat je jaarlijks je wettelijke vakantiedagen kunt opnemen. Te krappe roosters en financiële stress trekken op een bepaald moment een zware wissel op je gezondheid. De ov- en zorgmedewerkers grijpen naar vette snacks en energiedrankjes. Rustig een gezonde maaltijd opeten kost te veel tijd en genoeg water drinken is riskant omdat plaspauzes niet gegarandeerd zijn.

Katerina Teplá Voorburg

Onacceptabel

Als gebruiker van het ov en de ziekenhuiszorg vind ik de looneisen van de werkers in deze sectoren te rechtvaardigen. De stakingen zijn voor mij echter minder acceptabel omdat die te veel mensen treffen in hun basisbehoeften. Ooit was er een plan voor oprichting van een Hof voor arbeidsconflicten, dat bindende uitspraken kan doen. Dat zou een mooie oplossing zijn.

Jan Heijmans Utrecht

Net niet failliet

Mijn lief en ik werken ruim veertig jaar in het basisonderwijs. De eerste dertig jaar tegen een abominabel laag loon. We draaiden ieder dubbeltje om en gingen net niet failliet toen onze drie kinderen studeerden. Nu, als een soort mosterd na de maaltijd, zijn de lonen in het onderwijs realistischer geworden. Ik gun de mensen in de zorg en het vervoer dat ze geen dertig jaar hoeven te wachten. Staken voor een beter loon is echt geen luxe.

Har Linssen Maastricht

Managers

Ik werk ruim twintig jaar in de zorg, ik heb bewust niet gestaakt afgelopen donderdag. De werkdruk is hoog en beloning op de werkvloer kan beter. Maar: 10 procent voor iedereen, ook voor de medisch specialist en de duurbetaalde manager? De geëiste verhoging voor verpleegkundige en ok-assistente is prima te betalen als we de hogere functieschalen niet meenemen in de verhoging. Maar ja, nivellering mag blijkbaar niet van de vakbonden en over minder managementlagen praten kan ook niet.

Theo Kiers Ede

Verspilling

Zorgpersoneel en buschauffeurs mogen van mij hoge eisen stellen. Ondanks alle bezuinigingen op het personeel zijn de zorgkosten blijven stijgen. Dat heeft alles te maken met de dure wegwerpspullen die gebruikt worden, peperdure moderne machines, privatisering van de specialistische hulp en de verspilling van medicijnen. De buschauffeurs zijn de werkelijke motor van het ov. Laten we hen toch ook rechtmatig belonen en onder goede omstandigheden hun werk laten doen.

Corrie König Wageningen

Vertrouwde handen

Laat ziekenhuisbestuurders een rem zetten op het aanstellen van dure zzp’ers. Dan komt er ruimte voor een beter salaris voor trouwe gewone personeelsleden. Ook beter omdat er meer vertrouwde gezichten aan het bed blijven. Dat vergt creativiteit van de bestuurders, maar daar worden ze dan ook voor betaald.

Henk Kraaijenbrink Borne

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden