OpinieDierenwelzijn

Bestraf het overtreden van wetten die dieren moeten beschermen

null Beeld
Beeld

Door alle tumult rond activisten die vorige maand een varkenshouderij in Boxtel binnenvielen, raakt het ware probleem uit beeld. De bio-industrie schendt namelijk regelmatig de rechten van dieren en dat is maatschappelijk geaccepteerd, stelt Anne Hanssen van dierenartsenorganisatie Caring Vets.

Caring Vets heeft nog niet eerder gereageerd op de bezetting van een varkensstal in Boxtel door dierenactivisten. Wij achten dat nu toch noodzakelijk, omdat het duidelijk wordt dat door alle tumult het ware probleem volledig is ondergesneeuwd: het lijden van varkens in de bio-industrie en het structureel ongestraft overtreden van de wet die deze dieren zou moeten beschermen.

Belangenorganisaties en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haastten zich vorige maand met de mededeling dat de gemaakte beelden van de stal in Boxtel geen abnormale feiten lieten zien. Wij zijn het volledig met hen eens: de filmbeelden tonen de normale gang van zaken in de industriële varkenshouderij.

Omzeild

De Wet dieren en het Besluit houders van dieren, opgesteld om dieren te beschermen, worden in de praktijk veelvuldig overtreden en aan alle kanten omzeild. Daarnaast is bij overtredingen van deze wet de strafmaat vaak laag. Dit bleek onlangs in een zaak die jarenlange ernstige mishandeling van huisdieren betrof. De politierechter maakte een overweging mede gebaseerd op het feit dat de geaccepteerde manier van houden van dieren in de vee-industrie tot soortgelijke nare dossiers kan leiden.

Hieruit valt op te maken dat de rechter concludeert dat dieren in de bio-industrie regelmatig de nodige zorg wordt onthouden en overtredingen plaatsvinden zonder juridische gevolgen en dat dit maatschappelijk wordt geaccepteerd. Overtredingen zoals het onthouden van voer bij de ouderdieren van vleeskuikens; het onthouden van individuele zorg voor zieke en zwakke dieren, maar ook het negeren van het verbod op het couperen van staarten bij biggen (zonder verdoving en pijnstilling) vinden structureel plaats.

Dezelfde emoties en gevoelens

Onderzoek toont aan dat niet-menselijke dieren dezelfde emoties en gevoelens hebben als wij ‘mens-dieren’, waardoor terecht steeds meer discussie is over hoe wij met dieren dienen om te gaan. De moraal betreffende dierenwelzijn is bezig met een omwenteling, waarbij de conservatieven de hakken steeds vaster in het zand zetten, en het voor diegenen die het anders willen niet snel genoeg kan gaan.

Echter, wetten dienen consequent gehandhaafd te worden. Mishandeling en verwaarlozing van dieren, waar en door wie dan ook, dienen bestraft te worden. Eenieder dient zich te houden aan de wet, ook of misschien wel juist personen die dieren houden om economische redenen.

Ethologische en fysieke behoeften

Momenteel wegen de belangen van de bio-industrie zwaarder dan de rechten van dieren. Het wordt tijd om deze manier van dieren houden af te schaffen. Gun dieren een leven waarin rekening wordt gehouden met hun ethologische en fysieke behoeften.

Veehouders beseffen terdege dat wat er in hun stallen gebeurt op meer en meer maatschappelijk verzet stuit. Bij het afschaffen van de industriële dierhouderij hoeven ze niet langer te vrezen dat burgers illegale acties ondernemen om voor hen belastende filmbeelden in de openbaarheid te brengen.

In de hoop dat rechters, politici en belangenorganisaties van dierenhouders zich bewuster worden van de intrinsieke waarden en de rechten van dieren scharen wij ons volledig achter rechts­filosofe Janneke Vink die het opnemen van morele rechten van dieren in de Grondwet bepleit. Wij pleiten bovendien voor een strakke handhaving van de bestaande wetten met voldoende toezicht en straffen die passend zijn bij het misbruik van een kwetsbare groep in de samenleving: de dieren, die immers niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Lees ook:

Een boerderij bezetten en zieke dieren redden; wie zijn de Meat the Victims-activisten?

Nederland heeft kennisgemaakt met een onbekende actiegroep: Meat the Victims. De verzameling individuele dierenactivisten bestaat pas net.

Dierenwelzijn moet in de Grondwet

De staat is verantwoordelijk voor het garanderen van dierenwelzijn, stelt Janneke Vink, universitair docent rechtsfilosofie en promovendus.

De Nederlander wil niet betalen voor dierenwelzijn

We kunnen dierenrechten met de mond belijden, in de winkel spreekt toch vooral de portemonnee, schrijft Tom Saat, biologisch boer in Almere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden