null Beeld
Beeld

Cees van der LaanBrief van de hoofdredactie

Beste lezer, stuur ons uw favoriete recept en zorg zo voor wat licht in de tunnel

Cees van der Laan

Blue Monday (18 januari) komt eraan. Naar het schijnt de ­deprimerendste dag van het jaar en deze keer toevallig ook nog de verjaardag van onze zoon. We hebben, waarschijnlijk als iedere ouder, heel wat blue mondays gehad met onze kinderen, afgewisseld overigens met ‘happy fridays’ (zelf verzonnen). Dat is nu eenmaal wat het leven met zich meebrengt: hoogte- en dieptepunten. Met de coronacrisis en nu ook nog de val van het kabinet wellicht even wat meer dieptepunten. Maar ik koester tegelijkertijd de overtuiging dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel.

Ooit bevond ik me met een klimvriend op een eenzame gletsjer in Zwitserland, Glacier de Mont Durand. Ik was er deels doorheen gezakt en toen ik naar beneden keek, bleek ik in het plafond te hangen van een enorme kathedraal onder mij. Geen prettig vergezicht, kan ik u vertellen. Eruit geklauterd bedachten we dat we naar het midden van de gletsjer moesten, waar het ijs de minste kans gaf op spleten. Urenlang gingen we prikkend met onze pikhouwelen, zigzaggend tussen de zwakke plekken door, naar beneden. Een lange, spannende tocht, tot we uiteindelijk weer vaste rots onder onze voeten kregen. Vervolgens konden we de hele nacht niet slapen, omdat we tjokvol adrenaline zaten.

Zo stel ik me ook de coronacrisis voor. We verlangen naar het einde, als we allemaal weer gezond (en gevaccineerd) naar buiten kunnen, maar de weg is nog lang en zit vol onzekerheden.

Met een zaklantaarn zoeken naar iets positiefs

Dat zag je vrijdag terug op de voorpagina. Het kabinet staat voor het blok, af te treden of niet, luidde de opening. In het balkon de vraag of het terugtreden van Lodewijk Asscher als lijsttrekker de ‘eerste in een reeks’ was en daarboven een aankondiging van een ‘verloren sportgeneratie’. En omdat blue monday toch al in de vrijdag was getrokken, een blauw gekleurde aankondiging van grote regionale verschillen in de euthanasiepraktijk.

Ja, er zijn zo van die dagen, dat je met een zaklantaarn naar iets positiefs in de werkelijkheid moet zoeken. Dat is geen kritiek van mij op de inhoud van de krant, er zijn gewoon van die dagen. Een Nederlandse vaatchirurg, Anna Prent, die in een Londens ziekenhuis coronapatiënten moet redden (reportage Tim de Wit op ­pagina 3), met daaronder het bericht dat huisartsen woedend zijn op minister De Jonge, omdat ze eerder gevaccineerd willen worden. Dat bericht deed me denken aan de twee vliegtuigjes die mijn vrouw afgelopen weekeinde zag vliegen met daarachter de wimpels ‘Artsenvoorwaarheid.nl’ en ‘covid vaccin levensgevaarlijk’. Die zullen vast niet vooraan staan voor vaccinatie. En dan valt ’s middags ook nog eens het kabinet over de toeslagenaffaire. Daar kan geen blue monday tegenop.

Wel word ik vrolijk van het nieuws dat de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (Efsa) de gele meelworm goedgekeurd heeft voor menselijke consumptie. Ik verheug me al op een meelworm-burger.

Dit brengt mij op een verzoek aan u, voor wat licht in de tunnel, althans voor de kookliefhebbers onder u. Dit ook naar aanleiding van de kritiek van diverse lezers op onze kookrubriek. Zou u uw favoriete recept naar ons willen sturen, niet gekopieerd uit de ­Allerhande of een kookboek, maar uw eigen recept waar uw partner of kinderen dol op zijn. Met 250 à 300 woorden inleidende tekst over uw recept, de ­ingrediënten die nodig zijn en vervolgens maximaal 200 woorden bereidingswijze. Die willen we gaan publiceren. Mail uw ­recept naar recepten@trouw.nl. Ik ben benieuwd.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden