Column

Beste Jesse, staat GroenLinks achter de racistische beschimpingen van zijn ‘ideoloog’ en ‘strateeg’?

Sylvain Ephimenco. Beeld Trouw
Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

Beste Jesse, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Het is nu de tweede keer dat ik me rechtstreeks tot jou richt via een column, nu in de vorm van een open brief.

Sylvain Ephimenco

De eerste keer was in juni toen ik betreurde dat je uit de onderhandelingen voor de kabinetsformatie was gestapt. Ik schreef toen dat het landsbelang bij GroenLinks had moeten prevaleren. Maar nu gaat het in deze brief om vrijheid van meningsuiting voor publicisten zonder dat ze door politieke partijen daarin worden belemmerd.

GroenLinks was als partij (zijn sympathisanten helaas lang niet altijd) meestal zeer begaan met die vrijheid. Ik heb de periode waarin in Nederland flink werd gedebatteerd tussen publicisten en politici – begin deze eeuw – intensief meegemaakt. In die tijd was de toenmalige leidster van GroenLinks, Femke Halsema, een toonbeeld van verdraagzaamheid jegens onwelgevallige meningen. Haar liberale insteek was alom bekend. De tijden lijken nu veranderd.

Dit weekeinde las ik de tekst die door GroenLinks-‘ideoloog’ Sybren Kooistra op het internet is gezet onder de titel ‘Identiteitstrijd en alt-right’. Kooistra wordt als een ‘strateeg’ van je laatste campagne gezien of ‘de belangrijke man achter het GL-scherm’. Sommige noemen hem jouw spindoctor. Hijzelf houdt het bij ‘stormtrooper van de nieuwe campagnemethodes’.

Dit maakt de onverdraagzame en jegens diverse publicisten zelfs haatdragende tekst die hij op internet plaatste, des te schokkender. Hij verweet daarin ‘progressieve’ media zoals de Volkskrant, Het Parool en Trouw dat ze ‘steeds meer ruimte bieden aan conservatief-sociale geluiden’ van publicisten, met naam en toenam door hem genoemd.

Zwarte lijst

Ook ik sta op de zwarte lijst van Kooistra net als bijvoorbeeld Volkskrant-columnisten: Martin Sommer, Max Pam en Arthur van Amerongen. Hij associeerde die publicisten met alt-right en ‘oude witte mannen’ die ‘extreem-rechtse ironie’ bedrijven. Hij neemt het hoofdredacteuren van bovengenoemde kranten, die hij met de racistische formule ‘oude witte welgestelde mannen’ neerzet, kwalijk dat ze een podium aan columnisten op zijn zwarte lijst bieden.

Columnist Van Amerongen krijgt van hem een speciale behandeling: hij zou ‘racistische drek’ via de Volkskrant verspreiden en wordt tot zijn spijt (ondanks Kooistra’s rapportage aan de Volkskrant-hoofdredacteur) toch gehandhaafd. Op twitter noemt Kooistra columnist Van Amerongen een ‘cultuurracist’ en ‘ontolerant’ (sic) tuig. De GroenLinkse ‘strateeg’ smeekte op 5 december in kapitale letters impliciet om het hoofd van de publicist: ‘Hoe krijgt hij nog door die media betaald? Hoe?’

Het demoniseren van (oud) columnisten heeft begin deze eeuw het leven aan twee van hen gekost. Een van de daders was een GroenLinks-sympathisant. Beste Jesse, staat GroenLinks achter de weerzinwekkende methodes, racistische beschimpingen en onverdraagzame geschriften van zijn ‘ideoloog’ en ‘strateeg’? Niet alleen columnisten maar ook kiezers hebben recht op een helder antwoord.

Lees ook de open brief die Ephimenco afgelopen juni aan GroenLinks schreef: Jesse, ga je steriele positie over Afrikaanse 'oorlogsvluchtelingen' herzien.

En lees hier alle columns van Sylvain Ephimenco.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden