null Beeld

Lezersreacties

Bespaart u mij bespaartips als ‘korter douchen’ en ‘gebruik een washandje’

Redactie Trouw

Bespaartips

Kort douchen, koud douchen, plassen tijdens douchen, dagelijks zwemmen in open water, douche-water opvangen om toilet mee door te spoelen, minder vaak douchen, wassen met emmer warm water en mokje, gebruik washandje en ga zo maar door. Is het de bedoeling van de inzenders dat wij deze tips overnemen of is het om te laten weten hoe goed zij bezig zijn? In beide gevallen vind ik het nogal belerend. Vriendelijk verzoek mij deze nogal privé tips te besparen!

M.J. Palthe, Zwolle

Veroudering behandelen

Tikkeltje overmoedig het artikel van hoogleraar Andrea Maier (Zomertijd, 30 juli), dat veroudering een ziekte is die je kunt behandelen en de overbekende adviezen om dit tegen te gaan. Min of meer een artikel voor de elite. Een wijze uitspraak van koning Salomo uit Spreuken 16:25 : ‘Een mens denkt de juiste weg te gaan, terwijl hij eindigt bij de dood’.

Annelies van der Schaaf-Bos, Amsterdam

Alleen en zonder huis

Ron Ritzen wijt de onmacht van de jonge starter op de woningmarkt aan ‘de regelgeving voor het verstrekken van een hypothecaire lening voor jongeren’. (Opinie, 28 juli). Maar dat is niet de uiteindelijke reden. Die geeft hij zelf aan het slot: ‘Zonder partner kun je een huis van € 250.000 (...) vergeten’. Inderdaad: ‘zonder partner’. Het CBS heeft uitgerekend dat als alleenstaanden gaan samenwonen het paar circa 40 procent meer inkomen nodig heeft om gelijke koop-/draagkracht te behouden (1:1,4). Maar bij individuele belastingheffing is de verhouding van een alleenstaande tot een paar (tweeverdieners) 1:2. Het paar houdt dus bij gelijk inkomen veel meer koopkracht over (2 in plaats van 1,4; dat is zo’n 42% meer). En dus een hogere leningsnorm. Geen wonder dat alleenstaanden niet aan de bak komen op de woningmarkt.

Peter Nieuwhof, Groningen

Oekaze

Het staat Ephimenco vrij om de populistische mening te ventileren dat ‘voor de gemiddelde Waterlander boeren met onze nationale identiteit zijn verweven’(Trouw, 30 juli). Dat romantische en achterhaalde beeld wordt ook door de agrarische lobby angstvallig in stand gehouden. Echt fout is het dat Ephimenco de overheid beticht van een ‘autoritaire pennenstreek’ en ‘oekaze van tsaristische omvang’. Het is bij de boerenstand al decennia bekend wat er moet gebeuren. Organisaties zoals de LTO hebben al die tijd inspraak bij kabinetten gehad en oplossingen gefrustreerd. Dat ze nu een keer niet hun zin krijgen is verstandig, democratisch en goed voor een gezonde toekomst van ons land.

R. Zakee, Bunnik

Studentencorps

Petje af voor de dochter van M. Roelofs-van der Mijn die na een ontgroe­ningsweekend terugkomt met de opmerking: “Bij zulke idioten wil ik niet horen” (lezersreacties, 29 juli). Ik begrijp al jaren niet dat je je bij zulke verenigingen wilt aansluiten. En eerlijk gezegd moeten zulke verenigingen verboden worden als ze zich niet beter gaan gedragen.

Carolien van Grinsven, Amsterdam

Saudade onvertaalbaar?

In ‘Archeologie helpt veteranen’ (Verdieping, 31 juli) wordt aan het Portugese begrip saudade de betekenis toegekend: ‘het omgekeerde van heimwee’. Maar in het Portugese woordenboek wordt het onder andere omschreven met melancholie, weemoed, verlangen naar, missen – al naar gelang de context. Voor het woord saudade zijn dus best Nederlandse equivalenten te vinden.

Arjen Florijn, De Bilt

Mannenvoetbal

Natuurlijk is Wiegman capabel genoeg om een mannenvoetbalteam te coachen (Trouw, 29 juli), maar de vraag suggereert dat een mannen-elftal coachen het hoogst haalbare is. Wat zegt dat over onze visie op gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? Dan verbaast het niet dat er studenten zijn die zo negatief over vrouwen spreken: zij zijn gewoon een product van onze huidige maatschappij.

Marianne van den Broek, Rijswijk

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden