Commentaar

Besnijdenis is onomkeerbaar, maar dat geldt voor zoveel keuzes die ouders maken

Artsenorganisatie KNMG vindt het tijd om besnijdenis van jongens de wereld uit te helpen. Vorig jaar begon de KNMG deze discussie en deze week hernieuwde zij die met een opinieartikel in deze krant.

Hoofdredactie

Medisch gezien is besnijdenis een overbodige en niet geheel ongevaarlijke ingreep. Maar het is ook een ingreep die voor ouders een religieuze betekenis kan hebben. En ouders hebben in Nederland het recht om hun kinderen op te voeden op een manier die hun het beste lijkt. Die vrijheid is niet onbegrensd, wel groot.

Valt besnijdenis van jongens binnen die vrijheid? Mag je een kind lichamelijk aantasten omdat je als ouder een godsdienst aanhangt die dat voorschrijft?

Vrijheid van religie, daar gaan we weer. Een beroep hierop valt in Nederland slechter naarmate meer mensen afscheid nemen van religie.

Maar misschien gaat het bij nader inzien toch minder om religie dan op het eerste gezicht lijkt. Want of ouders nu een religie aanhangen of niet, zeker is dat hun keuzes in de opvoeding grote gevolgen hebben voor hun kinderen.

Sommige ouders kiezen ervoor hun kinderen drie uur per dag naar de tennisbaan te jagen omdat ze talent vermoeden, andere ouders gieten hun kind vol cola en weer andere ouders besnijden hun zoontjes. Besnijdenis van jongens is onomkeerbaar, maar dat geldt voor zoveel aspecten van de opvoeding: je komt er nooit meer van af.

Vaak kiezen ouders voor een opvoeding waar de buurvrouw, de familie en de vrienden het hunne van denken. Maar in een vrij land zijn het de ouders die opvoeden, en grijpt de overheid pas in als ouders wettelijke grenzen overschrijden. Als besnijdenis nadelen heeft, dan horen we dat graag van volwassen mannen die als kind zijn besneden.

De joodse gemeenschap blinkt uit in debat, en ook moslims in Nederland denken vaker hardop na over hun geloof. Religies veranderen. Laat dus eerst joden en moslims zelf de discussie voeren over zin en onzin van besnijdenis, en niet, zoals de KNMG wil, de Tweede Kamer of mensenrechtenorganisaties.

Wat joden betreft, geldt bovendien dat velen van hen door de Holocaust een gevoel van onveiligheid hebben. Dat is begrijpelijk. Onlangs werd de rituele slacht verboden, nu beginnen artsen over besnijdenis. Deze opeenstapeling van aanvallen op hun religie kan bij joden de vraag doen rijzen of het tijd is de koffers te pakken. Deze krant vindt dat Nederland ook nu nog moet bewijzen dat joden hier vrij en veilig kunnen leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden