Opinie

Beslissingen van vandaag bepalen de beschikbaarheid van voedsel morgen

Volop terrasjesweer in Rotterdam, oktober 2018.Beeld ANP

Miljoenen levens staan op het spel als landen nu niet in actie komen tegen klimaatverandering, waarschuwen Ban Ki-Moon, voormalig VN-secretaris-generaal en voorzitter Global Commission on Adaption, en Cora van Nieuwenhuizen, minister van infrastructuur en waterstaat.

De Global Commission on Adaptation slaat op de allereerste dag dat ze bestaat, 16 oktober 2018, al direct alarm. Met de huidige klimaatverandering kunnen we ons geen uitstel van maatregelen permitteren.

Europa zuchtte deze zomer onder een extreme hittegolf en kampt nog steeds met de gevolgen van een historische droogte. Ondertussen woedden in Californië en Indonesië grote bosbranden, hadden Japan en India te maken met buitengewone overstromingen en brachten elders orkanen dood en verderf. Miljoenen mensen in sub-Sahara-Afrika lijden na twee jaar van droogte onder voedseltekorten.

Klimaatverandering kost levens en eist haar tol in de economie. Volgens het World Economic Forum vormt extreem weer het grootste risico voor de economische welvaart. Ook het nieuwe IPCC-rapport laat zien dat de gevolgen van de opwarming van de aarde erg groot zijn. Zelfs als we binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs blijven, stijgt de zeespiegel, worden weersomstandigheden extremer, gaan kustgebieden verloren, raken ecosystemen verstoord en zullen tropische ziekten zich verspreiden.

Drijvende woningen

Dit scenario wordt op aarde het nieuwe normaal en weinig landen zijn er klaar voor. Ze missen de klimaatbestendige infrastructuur die nodig is om de gevolgen van stormen, hittegolven en overstromingen te beperken. Veel cruciale bevoorradingsketens zijn gevoelig voor weersomstandigheden. Wereldmarkten zijn niet voorbereid op de grillen van onvoorspelbare oogsten en ongekende verzekeringsclaims. Het is aan overheden en bedrijven om hierop een antwoord te vinden.

Droogte en honger zullen de warmste (en vaak armste) landen ter wereld treffen. Er moeten immense internationale hulpacties op gang komen. Massale migratie is het gevolg, mensen worden gedwongen te vluchten voor ondraaglijke omstandigheden. Weinigen hebben het op het netvlies, we zijn niet voorbereid. Het is een beangstigend beeld. De wereld moet zich aanpassen. We kunnen niet langer wachten.

Nederland is door schade en schande wijs geworden. Al eeuwen is er een gevecht tegen het water. Rotterdam, de laagst gelegen stad, heeft recent waterpleinen aangelegd, parken en recreatiegebieden die in tijden van nood als reservoir dienen voor het teveel aan water. De stad heeft plannen voor drijvende huizen, een drijvend park. Een lokale ondernemer opent binnenkort een drijvende boerderij met melkkoeien.

Raad en daad

Nederland doet veel, maar ook nog niet genoeg, net zomin als de meeste regeringen, bedrijven en gemeenschappen in de wereld. Weinigen beseffen dat beslissingen van vandaag de beschikbaarheid van voedsel, water en energie van morgen bepalen. Vooral voor de armste, meest kwetsbare mensen in de wereld.

Het goede nieuws is dat een aantal landen in de wereld de handen ineenslaat. Op initiatief van onder andere Nederland, Bangladesh, China, het Verenigd Koninkrijk en Senegal gaat de Global Commission on Adaptation deze week van start. Zij brengt experts bijeen die overheden, bedrijven en burgers met raad en daad bijstaan.

Als voorzitter en initiatiefnemer van deze commissie zullen wij wereldleiders benaderen en aanzetten tot actie. We doen dat samen met Bill Gates, oprichter van Microsoft, en Kristalina Georgieva, CEO van de Wereldbank. Om het woord, maar vooral praktijkervaring zo breed mogelijk te verspreiden.

De voorbereiding van een land op klimaatverandering mag niet afhangen van één ministerie of agentschap. Het vergt een intrinsieke aanpassing van de manieren waarop samenlevingen investeren en plannen. De kosten zijn vele malen lager dan doorgaan op de oude weg en de voordelen vele malen groter. Arme landen daarbij helpen is niet alleen moreel het juiste, het is ook het verstandigst. De wereld moet zich aanpassen en we moeten versnellen.

Lees ook:

Van de argumenten van de staat blijft niets overeind in hoger beroep tegen Urgenda

Het Gerechtshof in Den Haag heeft Urgenda in het gelijk gesteld in een hoger beroep dat de staat had aangespannen: de Nederlandse overheid moet meer doen om de CO2-uitstoot terug te brengen. 

Vier vragen over de gevolgen van de Urgenda-uitspraak

Oké, er moet dus iets gebeuren na de uitspraak in de Urgenda-zaak. Maar wat? En hoe? En kan dat snel genoeg? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden