Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Beschermd of niet, de wolf blijft wild (en hij woonde hier al vóór de mens)

null Beeld
Beeld

De vraag naar de bescherming van de wolf leverde veel uiteenlopende antwoorden op.

Graslanden en dijkjes

We zouden bij wijze van proef de wolf kunnen laten bijdragen aan het op orde houden van de wildstand op de Veluwe. Mocht die proef op de Veluwe mislukken, bijvoorbeeld omdat ze blijven doden en niet opeten, dan moeten we de wolven gaan weren. EU-­regels kunnen niet uitstijgen boven landsveiligheid. Bovendien, onze agrarische sector heeft het toch al lastig genoeg; schapenhouders dienen een specifiek belang bij het onderhoud van graslanden en dijkjes. Met stroomdraad zijn de schapen daar niet te beschermen.
Casper van den Berg Giessenburg

Wolvenland

De wolf woonde in ons land voor de mens hier was. Wij mensen zijn ons gaan vestigen in wolvenland en toen wij last kregen van de wolf hebben wij hem uitgeroeid. Daarmee beamen wij dat wij wreder zijn dan de wolf. Verder is de wolf niet goed beschermd, want er rijden in Nederland miljoenen mensen in auto’s rond. De wolf zal net zoals onnoemelijk veel andere dieren worden doodgereden. Het is voor de wolf beter hier niet te (ver)blijven.
P. Tamerus Krimpen aan den IJssel

Honden en katten

Jaarlijks worden vele honderden schapen het slachtoffer van loslopende honden. Honden verstoren ook nesten van grondbroedende vogels en doden reekalfjes. Elk jaar doden verwilderde katten enkele miljoenen vogels. Het voorstel om verwilderde huisdieren af te schieten is nog steeds onbespreekbaar. Als we wel de beschermde status van de wolf ter discussie stellen en de schade die de wolf aanricht niet uitzetten tegen de veel grotere schade aan vee en natuur door verwilderde of loslopende huisdieren, dan is dat is hypocriet.
Steven de Bie Klarenbeek

De wolf zal blijven

De vraag of de wolf beschermd moet blijven, suggereert dat er een keuze is: niet beschermen, dan verdwijnt ook de wolf en worden geen schapen meer gedood. De realiteit is dat de wolf terug is en zal blijven. Het niet beschermen van de wolf zal leiden tot eigen rechter spelen, illegaal afschot of andere onfrisse praktijken. Schapenboeren zijn het meest geholpen met een effectieve bescherming van hun schapen. Een conflict-arm ­samenleven met de wolf is mogelijk, maar dode schapen zijn, zo nu en dan, onvermijdelijk. Houd de wolf beschermd en ondersteun de schapenboeren.
Maurice La Haye, Zoogdiervereniging Nijmegen

Reigers en vissen

Ik ben het niet eens met de gedachte dat een wolf moet worden afgeschoten als hij/zij schapen doodt. We gaan ook geen reigers afschieten als ze vissen uit onze vijver vangen, maar dekken de vijver af met gaas. We leven in een land dat ook door natuurlijke bewoners wordt bevolkt en die hebben ook recht van leven. Wij moeten zelf ‘onze’ dieren en andere eigendommen beschermen.
Petra Knibbe Hoorn

Kinderen

Zolang niet is uitgesloten dat een kind door een wolf wordt lastiggevallen, mag er nimmer sprake zijn van loslopende wolven.
K.C.M. Steenhuis Stadskanaal

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden