Opinie

Bescherm kleinere ondernemers tegen macht van de banken

Banken blijven treuzelen en zich verschuilen achter het proces, stelt ONL voor Ondernemers. Beeld Gerhard van Roon/Hollandse Hoogt
Banken blijven treuzelen en zich verschuilen achter het proces, stelt ONL voor Ondernemers.Beeld Gerhard van Roon/Hollandse Hoogt

Wie roept banken ter verantwoording als zij hun zorgplicht schenden ten opzichte van kleine ondernemers? Het is tijd voor helder en begrijpelijk toezicht, vindt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers.

Hans Biesheuvel

Op advies van hun bank kochten ruim 20.000 ondernemers giftige financiële producten. Ingewikkelde renteswaps met verborgen voorwaarden en onbegrijpelijke bepalingen. Een grove schending van de zorgplicht van banken ten opzichte van hun klanten, vindt inmiddels iedereen. Toch is deze, cruciale, zorgplicht van banken ten opzichte van zzp- en mkb-ondernemers nog nergens duidelijk geborgd. Dit moet veranderen. Met hun voorstel voor een gedragscode kleinzakelijke financieringen en het voor zich uit schuiven van het betalen van schadevergoeding, tonen banken dat we moeten ingrijpen.

Als u een afspraak niet nakomt, dan weet de bank u direct te vinden. De juridische afdeling of een legertje advocaten zal dan al het mogelijke doen om naleving en vergoedingen te krijgen. Voldoet een ondernemer niet aan de afspraken? Dan krijgt die onmiddellijk een renteverhoging, de eis om aanvullende zekerheden of het dreigement de financiering te verliezen. Maar andersom zijn we blijkbaar machteloos.

Tekortgeschoten

Jarenlang gingen verkopers van banken bij kleine ondernemers langs om ze ingewikkelde financiële producten te verkopen. Aan de keukentafel werden bijbehorende risico's en verplichtingen voor de klanten verzwegen of weggewuifd. Hiermee zijn banken ernstig tekortgeschoten in de dienstverlening naar hun klanten. Toezichthouder AFM constateerde dit en verplichtte de banken met een passende oplossing te komen. Dit was in 2014.

Inmiddels wachten ondernemers nog steeds op schadevergoeding. Aan beloften vanuit de banken kan niemand hen houden. Bij de totstandkoming van het Uniform Herstelkader Rentederivaten is beloofd vaart te maken bij de afwikkeling. Bij de ondertekening is dit bekrachtigd. Op 27 september 2016 beloofden de voorzitters van de NVB, Rabobank en ABN Amro dat ondernemers voor de zomer van 2017 volledig gecompenseerd zouden worden. Uit de AFM-voortgangsrapportages blijkt hoeveel deze beloftes waard zijn.

Massale verontwaardiging, vragen van Tweede Kamerleden, druk vanuit de minister en AFM, het leidt tot niets. Banken blijven treuzelen en zich verschuilen achter het proces. Blijkbaar is er niemand die banken ter verantwoording kan roepen of kan dwingen te beginnen met uitkeren. Bescherming voor zzp'ers en mkb'ers is broodnodig. Nergens in het economisch verkeer kan iemand eenzijdig contractvoorwaarden aanpassen, zonder opgaaf van reden extra zekerheden eisen of zomaar een financiering stopzetten. Aankomen met onbegrijpelijke contractvoorwaarden en je eigen dossier niet mogen inzien is echt niet meer van deze tijd. Toch zijn er banken die dit dagelijks doen.

Om te voorkomen dat banken mkb-ondernemers giftige en onbegrijpelijke producten kunnen aansmeren, moeten we bescherming en toezicht organiseren. Dit hoeft niet per se een wettelijke bescherming te zijn. Maar het moet wel voor iedereen helder en begrijpelijk zijn. Ik pleit daarom voor het vastleggen van de zorgplicht van banken ten opzichte van hun kleine en middelgrote zakelijke klanten. Alleen een duidelijke zorgplicht van financiers naar ondernemers kan het machts- en kennisverschil beperken.

Maak duidelijk waar een klant zijn bank altijd aan mag houden en maak inzichtelijk waar een ondernemer heen kan als de zorgplicht geschonden wordt. Dit kan ook zo voor andere financiële dienstverleners gaan gelden. De AFM moet hier toezicht op houden en ingrijpen als financiers over de schreef gaan. Ik ben geen voorstander van wetgeving. Maar als de sector de zorgplicht niet kan omschrijven, dan blijft alleen wetgeving over, en toezicht met tanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden