OpinieMarker Wadden

Bescherm de natuur vooral tegen Natuurmonumenten

null Beeld
Beeld

Ook deze krant bracht het nieuws: de Marker Wadden zijn een succes. Maar één broedende zeldzame vogel maakt nog geen zomer, zegt waterbouwkundige Wil Lases.

Wil Lases

Bijzondere waarnemingen worden door natuurinstanties aangrepen als ‘bewijs’ voor een juist beleid. Zo wordt momenteel een incidenteel broedgeval van de lachstern, een broedvogel die uit Nederland was verdwenen, ingezet om de Marker Wadden te vermarkten. De typering ‘wad’ is onterecht. Het gaat om een gebiedsvreemd experiment met kunstmatig aangelegde eilanden, waarin slib van het Markermeer geborgen is.

De eerste jaren vinden daarin veel veranderingen plaats vanwege pioniers- en verstoringsvegetatie. Elke opeenvolgende vestiging van een plant- of diersoort wordt breed uitgemeten om het succes uit te dragen en de subsidies en giften te rechtvaardigen. Omdat in deze fase de concurrentie van soorten nog niet groot is en roofdieren grotendeels ontbreken, biedt het gebied tijdelijk kansen voor de toevallige vestiging van zeldzame soorten, zoals een verdwaalde lachstern.

Het is opmerkelijk dat media en ook deze krant (Trouw, 2 juli) deze propaganda een podium bieden. Het gaat hier niet om de natuur, maar om het eigenbelang van Natuurmonumenten.

Scoren met soorten die in de publiciteit goed doen

Het project Marker Wadden is een pretpark voor biologen door biologen. Het gaat ze niet om de biodiversiteit; de natuur mag er niet zijn gang gaan. Natuurmonumenten heeft selectief gepland wat er mag komen. Zo mogen er geen bomen groeien, geen natuurlijke soorten als wilgen en essen. Wat niet gewenst is en er toch komt, wordt verwijderd. De studies die er plaatsvinden hebben beperkte waarde. Men weet al wat het moet worden en zet zich in om koste wat kost die situatie te realiseren.

Het Markermeer is al heel lang beschermde natuur, maar kan blijkbaar niet beschermd worden tegen natuurorganisaties. Die hebben geen geduld met de natuur. Het meer maakt een stadium met veel troebelheid door. Liever scoort men met soorten die het in de publiciteit goed doen. Dan wordt het Markermeer dood verklaard, terwijl dat niet zo is. Vervolgens wordt met publiciteit een draagvlak gecreëerd om een niet passend en duur project op kosten van de gemeenschap te onderhouden.

Het natuurlijke proces in het Markermeer zelf is verstoord. De bescherming van het meer zelf krijgt geen aandacht en het verdienmodel is projectontwikkeling geworden. Pas wanneer er fors bespaard wordt op deze natuurindustrie komt er weer ruimte voor een natuurbeleid, waarbij we dienstbaar de evoluerende processen zoveel mogelijk aan de natuur zelf overlaten.

Lees ook:

De gloednieuwe natuur van de Marker Wadden is als een snackbar voor de slechtvalk

De lachstern broedt op de Marker Wadden, maar eilandbouwer Roel Posthoorn hoopt vooral op de kroeskoppelikaan. Behalve een vogelparadijs is dit nieuwe natuurgebied een groot laboratorium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden