Lezersreacties
Bescheiden pensioenverhoging? Elke cent telt
Rabobank
De Rabobank betuigt spijt vanwege de stikstofcrisis. Was het uit eerzucht of geldzucht dat de boeren het advies kregen dat schaalvergroting tot betere financiële resultaten leidt? Na de bank nu nog de veevoerindustrie, FrieslandCampina, de ZLTO, de veeartsen, de stallenbouwers, de installateurs met hun ‘innovatieoplossingen’ en vooral niet te vergeten de vergunningverleners. Laat hen ook bijdragen aan compensatie van de boeren.
Peter Houben, Steensel
Pensioen
De verhoging van de pensioenen is volgens pensioenfondsvoorzitter Eric Uijen ‘bescheiden’ en voor velen een ‘druppel op een gloeiende plaat’ (Trouw, 21 juli). Maar alles telt, elke druppel water en elke kuub gas. Zo telt ook elke cent meer pensioen, hoe bescheiden dat ook moge zijn.
Kea de Lijster, Poortvliet
Cruiseschepen
Het kabinet overweegt asielopvang op cruiseschepen (Trouw 20 juli). Waar heb je behoefte aan als oorlogsvluchteling? Een bed, een dak en eten. Zeeland lijkt zoveel ruimte te hebben, is daar niet een mooie aanlegsteiger te vinden? Het Wad is waarschijnlijk te ondiep, maar misschien toch aan de rand bij Texel? Als we creatief meedenken kan er veel in ons welvarende land.
Garda Meerdink, Schiermonnikoog
Gronings gas
Er is een uitstekende oplossing voor zowel het dreigende gastekort als voor de problemen rondom de Groningse gasreserves: een (beperkte) hoeveelheid extra Gronings gas oppompen, maar de miljardenwinst die dat oplevert uitsluitend gebruiken voor alle extra herstel en verbetering in Groningen. Dit lijkt me een win-winsituatie, die ook zo voor de hand ligt dat het verbazend is dat hij nog niet eerder genoemd is.
Eppo Kooy, Den Haag
Asielgrens
Jack Bijster (Lezersreacties, 19 juli) zegt dat Trouw zich te weinig verdiept in de oorzaken dat mensen een asielaanvraag doen. Dat verwijt is niet terecht en komt ook in een merkwaardig licht te staan met de opvatting dat de grenzen tijdelijk dicht moeten. Alsof daarmee de oorzaken van migratiebewegingen naar onder meer ons land zijn weggenomen: denk aan oorlogen, klimaatveranderingen, honger en armoede. Ik zou zeggen dat juist deze krant kiest voor goede informatie over die zaken en niet voor een stap die geen oplossing biedt voor welk probleem dan ook.
Ad van der Waals, Leiden
Kortzichtig
De ziekenhuisarts dreigt te verdwijnen (Trouw, 22 juli). Het puzzelstukje dat aan het zorgsysteem ontbrak, dreigt niet gelegd te worden. Weer een voorbeeld van kortetermijndenken dat geen blijvende heilzame oplossing biedt.
Dirk Smeijers, Deventer
Kortzichtig (2)
Uit mijn jongste ervaring weet ik dat een ziekenhuisarts nodig is. Elke specialist beperkt zich tot zijn eigen gebied en weigert soms een andere specialist bij het onderzoek te betrekken. Heel jammer. Nu verwijzen de specialisten je terug naar de huisarts als allesweter. Denken ze soms: dan zijn wij er vanaf?
Theo Talsma, Helmond
Koelte
Bij de vele adviezen om je huis koel te houden (Trouw, 20 juli), mis ik de meest doeltreffende en wereldwijd meest toegepaste methode: verf je huis wit.
Pieter Salomons, Zuidwolde
Sancties
Een leerzaam gesprek met socioloog Aleksej Levinson (de Verdieping, 22 juli) over de publieke opinie in Rusland. Misschien komt er nu een einde aan het blinde geloof van politici (van de EU en de afzonderlijke lidstaten) in het gebruik van sancties.
G. den Dulk, Wassenaar
Reis naar binnen
Journaliste Brigitte Ars (Trouw, 18 juli) ontdekt na vele avontuurlijke reizen, dat je voor avontuur helemaal niet ver hoeft te reizen. Ze ontdekte daarmee dat de Franse filosoof Blaise Pascal er niet ver naast zat: je kunt in je eigen kamer blijven. En je kunt nog dichterbij blijven: het avontuur is in jezelf te vinden. Stil worden, je adem voelen gaan tot in je buik en je realiseren dat je een Godswonder bent. Vanuit dat besef ga je anders in het leven staan. Je hoeft niet meer ver, verder, verst, of veel, meer, meest. Wat een bevrijding, voor jezelf en onze prachtige aarde
.Anja van Bunnik, Amersfoort
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.