null Beeld

Lezersreacties

Bersiap is meer dan 7 letters voor hen die het meemaakten

Redactie Trouw

Overheid moet nog wat leren

Aagt de Ruijter de Wildt, dank voor het prachtige briefje (Uitgelicht, 17 januari) waaruit blijkt dat een louter gedigitaliseerde overheid die persoonlijk contact onmogelijk maakt, echt niet kan. Prachtig dat Trouw in dezelfde krant, zeer relevant, een waarschuwend artikel plaatste ‘Digitale agenda verdient meer ambitie’, en een rake cartoonstrip van de onvolprezen Pieter Geenen. De overheid moet duidelijk nog wat leren.

Frank van Meerendonk, Oisterwijk

Ontkoppelen

Als het kabinet dan zo graag wil ontkoppelen (AOW), heb ik nog wel een suggestie. Ontkoppel de huurverhoging van de inflatie. Want nu krijgen huurders de prijsstijging van energie tweemaal voor hun kiezen, immers een groot deel van de oplopende inflatie wordt veroorzaakt door hogere gas- en elektriciteitsprijzen.

Ferdi Sieben, Zoetermeer

Bersiap

Stevo Akkerman (17 januari), bersiap is meer dan zeven letters voor hen die het meemaakten zoals ikzelf. Vrouwenkamp overleefd, doodsangsten voor pemoeda’s die duizenden slachtoffers maakten. Ik leef nog dankzij Molukkers die verhinderden dat Indonesische terroristen ons kamp in brand zouden steken. Hun doel: vermoorden van eenieder die een band had met Nederlanders. Dát zou de context voor de expositie in het Rijksmuseum moeten zijn.

Jetty Heemskerk, Amstelveen

Bersiap (2)

Er is veel discussie over de betekenis van ‘bersiap’, prima. Ik hoop dat het ook geldt voor de betekenis van de aanduiding ‘politionele acties’. Het waren geen ‘acties’. Die worden gehouden op de Dam en Malieveld. Het was een guerrillaoorlog, waar jonge Nederlanders onvoorbereid moesten vechten.

Anje Korenhof- van Veen, Coevorden

Slochtoffer

Het drama in Groningen zorgt voor nieuwe woorden, zoals beefgemeente (Trouw, 17 januari). Ik zou daar slochtoffer aan toe willen voegen. Trots vertelde meester Rijkens op mijn lagere school in Oosterbeek over de enorme gasbel die in zijn geboortedorp was gevonden. Hij zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist hoe er nu met de inwoners van Slochteren en omstreken wordt omgegaan. En dat door een overheid die zich als kolonisator gedraagt.

Clara Wever, Almere

The Voice

Over wat zich achter de bühne bij The Voice heeft afgespeeld (Trouw, 18 januari) zijn veel meningen. Kan het zijn dat vrouwen een beetje gek werden gemaakt door een BN’er: “ik ben zo verliefd”, “je bent zo mooi, ik ga voor je”? Uiteindelijk werden zij misleid en afgedankt met alle verdriet van dien. Dat komt hard aan en komt boven nu wordt aangespoord aangifte te doen. Revanche nemen wordt zo aangemoedigd.

Berna Jansen, Rijssen

Petje af

De hoofdredacteur (Opinie, 15 januari) wil ik graag vertellen dat Trouw al jaren elke dag op tijd trouw bij mij wordt bezorgd door een nu 75-jarige inwoner van Winsum. Petje af!

Cisca Beerends, Winsum

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden