Klein Verslag

Berichten van de koningshuizen

Beeld Wim Boevin000

We moeten het kleine eren en bij deze gelegenheid maak ik een buiging voor de toiletverhuurfirma die onze volksfeesten behoedt voor een ultiem verlies van decorum.

Zo zijn in het centrum van mijn stad op diverse plaatsen plaszuilen neergezet, mobiele voorzieningen van grijze kunststof die vier mannen tegelijk kunnen verlichten.

Mannen inderdaad, een vrouw zou er haar problemen mee hebben, maar voor de zekerheid heeft de firma de plaszuilen voorzien van mannenstickers om elk misverstand te voorkomen.

Een plaszuil heeft een reservoir van 450 liter, een hoeveelheid die maar 1500 toiletbezoeken toelaat, maar geen nood: onze binnenstedelijke zuilen lozen via een tuinslangetje rechtstreeks in het riool.

De firma laat via zijn site een reeks van referenties zien; hij plaatst zijn assortiment ook bij de Pussy Lounge in Breda, bij de Mudmasters in Weeze (waar mijn vrouw nog eens heel modderig en gelukkig werd) en bij de Zoepkoel in Venlo - de laatste lijkt me voor elke plaszuil een uiterste beproeving.

Pers

Terwijl ik dit schrijf lopen de laatste voorbereidingen voor Koningsdag; op pleinen worden podia gebouwd voor ongetwijfeld luide muziek, de vrijmarktzones zijn afgebakend, voor de cafés staan ronkende biertrucks, en ook zag ik een oranje vrachtwagen van een rioolontstoppingsdienst alvast preventief werk verrichten.

Van het Koninklijk Huis zelf kwam ook bericht, via de Rijksvoorlichtingsdienst; er waren door Erwin Olaf nieuwe staatsiefoto's gemaakt van het Koninklijke Gezin, dat ons met bloeiende meisjes en golvend haar tegemoet lachte - nou ja, het staatshoofd uitgezonderd misschien.

Ongetwijfeld zullen enkele van deze foto's de huidige edities van sommige kranten halen, met een paar regels onderschrift, maar dat is niets vergeleken bij wat onze Britse buren van hun persen laten rollen als hun Royal Family iets te verkondigen heeft.

Deze week beviel Kate Middleton, pardon de hertogin van Cambridge, van haar derde kind, en stond zeven uur na de bevalling met haar man, prins William en nog naamloze baby alweer fris op de stoep van het Londense St. Maryziekenhuis, voor een fotosessie.

Lagere instincten

Voor de Daily Mail aanleiding om vijftien (15) pagina's uit te ruimen plus een extra bijlage van nog eens zestien (16) fotopagina's - compleet met een terugblik op Kate's zwangerschapskleding.

En nee, het is niet gek om een stukje te beginnen met plaszuilen en dan uit te komen bij de Daily Mail, want het is een krant die je moeiteloos kunt associëren met alle mogelijke afscheidingen en excrementen, onderbuiken en lage instincten. Nieuws is amusement, ook nepnieuws. Het gaat bovendien niet om het brengen van informatie maar om het campagne voeren, pro-Brexit, anti-Corbyn, voor alles waar Engeland als open inrichting voor staat, dus compleet met een aan debiliteit grenzende obsessie voor het eigen koningshuis, een obsessie die bij het fotomoment deze week ook voorzag in een liplezerverslag van wat William en Kate tegen elkaar zeiden, daar op die stoep.

En nu - ik ken u - wilt u dat ook weten, want lagere instincten en onderbuiken hebben we allemaal.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees hier meer van zijn columns.

Lees hier meer over Koningsdag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden