OpinieEnergietransitie

Benut meer daken van huurwoningen voor opwekking zonnestroom

null Beeld

Twee miljoen huurwoningen staan klaar om van zonnepanelen te worden voorzien. Maar dat lukt alleen met een aparte stimuleringsregeling voor de huursector, betogen Roebyem Anders en Guido Broek van zonnepanelen-leverancier Sungevity.

Zonnestroom op huurhuizen is een ongekend succesverhaal: het aantal corporatiewoningen met ­panelen steeg binnen vier jaar van vrijwel nihil naar ruim 200.000, ofwel 10 procent van hun huizen. Zonnestroom was lang ­alleen iets voor particuliere koop­woningen. Maar corporaties hebben bewezen dat ze het gat tussen huur- en koophuizen razendsnel kunnen dichten. Nog mooier: ze staan te trappelen om hun overige twee miljoen huurhuizen ook van zonnestroom te voorzien.

Er is echter één groot obstakel: een wetsvoorstel om de huidige fiscale stimuleringsregeling voor zonnestroom op woningen af te bouwen, een voorstel dat vooral voor huurwoningen desastreus zal uitpakken. Hoe werkt de fiscale regeling – beter bekend als de salderingsregeling – en waarom is die juist voor huurhuizen zo belangrijk?

Huishoudens gebruiken vooral 's avonds stroom

Zonnepanelen op je dak leveren overdag de meeste stroom op, terwijl de meeste huishoudens vooral ’s avonds stroom verbruiken. De opgewekte zonnestroom die huishoudens niet direct zelf consumeren, wordt teruggeleverd aan het stroomnet. De stroom die huishoudens ’s avonds nodig hebben, wordt weer van het net afgehaald. De panelen wekken op dat moment niets op.

Salderen houdt in dat huishoudens geleverde zonnestroom en ­gekochte netstroom tegen elkaar mogen wegstrepen. Als dat niet het geval was, zou je er financieel bij ­inschieten: de kale prijs per kilowattuur die je voor teruggeleverde stroom ontvangt, is slechts een derde van de koopprijs – inclusief energiebelasting en btw – die je als huishouden voor je netstroom betaalt.

Zelfs in de woningsector blijft, ondanks de stormachtige groei van zonnestroom op woningen in de ­afgelopen vijf jaar, nog veel potentieel onbenut: één op de acht huizen heeft nu zonnepanelen. Maar wie dieper in die cijfers duikt, ziet dat er in de woningsector een grote kans voor het grijpen ligt: de uitrol van zonnestroom op miljoenen huurwoningen van woningcorporaties.

In de huursector is de situatie fundamenteel anders

Volgens het wetsvoorstel wordt volledig salderen na 2023 in acht jaar afgebouwd. Uitgangspunt is dat huiseigenaren hun investering in zonnepanelen binnen zeven jaar kunnen blijven terugverdienen via besparing op de energiekosten. Het voorstel gaat echter volledig voorbij aan de fundamenteel andere situatie in de huursector.

Anders dan particuliere huiseigenaren delen corporaties de kostenbesparingen van zonnestroom namelijk met hun huurders. Dit betekent dat, zelfs met salderen, corporaties genoegen moeten nemen met een terugverdientijd van zo’n 15 jaar. Zonder salderen wordt die periode nog langer en loopt de uitrol van zonnestroom op huurwoningen vrijwel zeker spaak.

En dat terwijl slechts zo’n 10 procent van alle daken wordt benut voor zonnestroom. Onvrede hierover neemt toe. Zo spraken hoogleraar energietransitie Jan Rotmans en Rijksadviseur Wouter Veldhuis in Nieuwsuur hun ergernis uit over de obsessie om weilanden vol te leggen met zonneparken. Waarom weilanden, terwijl nog 2,5 miljard vierkante meter aan bedrijfs- en woningdaken braak ligt? Ook veel politieke partijen roepen dat eerst al het geschikte dakoppervlak moet worden benut.

Langlopende salderingsregeling

Voorstanders van zonneparken werpen tegen dat opschaling van zonnestroom op kantoren en woningen trager en complexer is. In tegenstelling tot zonneparken gaat het om honderdduizenden relatief kleine zonnesystemen. Daar komt bij dat veel eigenaars van kantoren zonnestroom niet als prioriteit zien.

Gelukkig staat het wetsvoorstel door de val van het kabinet weer op losse schroeven. De Tweede Kamer heeft het lot van de salderingsregeling doorgeschoven tot na de verkiezingen.

Laten we van die nood een deugd maken en voluit inzetten op zonnestroom op corporatiewoningen via een aparte, langlopende salderingsregeling voor de huursector. Een betere kans om snel daken vol te leggen bestaat er niet.

Lees ook:

De groene knoet werkt averechts bij vergroening van sociale huurwoningen

Zonne-energie verplichten voor huurdak brengt corporaties in het nauw, aldus Philip Blaauw en Roebyem Anders van stichting Huurdakrevolutie.

Een Nederlandse primeur: zonnepanelen die drijven én draaien

Drijvende zonnecellen zijn al een stunt. Maar Evides doet er in Rotterdam nog een schepje bovenop. Het drinkwaterbedrijf laat dobberende panelen meedraaien met de zon. Dat is een primeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden