null Beeld -
Beeld -

De vraag vanWilma van Meteren

Bent u ook gefascineerd geraakt door een vogel?

Wilma van Meteren

Opeens kwam begin deze lente het gesprek met de collega op onze ‘hobby’ in deze coronatijd: vogels kijken. En welke favoriet is. Voor hem is dat de gierzwaluw. Een ‘stadsvogel’ die je in Amsterdam ziet en vooral hoort door zijn geschreeuw. Wat hem fascineert, is dat deze vogel bijna zijn hele leven doorbrengt in de lucht, er paart en slaapt. “Geen vogel die zo mooi door de lucht kan scheren.”

Wanneer het in de zoomvergadering even niet gaat over werk, zijn vogels sindsdien een gespreksonderwerp, zoals de merel die me bij het thuiswerken dagelijks vanaf het dak toezingt. Na een coronawandeling door het bos heeft de zwarte specht mij in zijn greep. De bonte specht had ik er af en toe gezien en zijn tromgeroffel al veel gehoord. Maar van het bestaan van zwarte familie met een rood kapje wist ik niets, laat staan van hun gelach.

Het is een ontdekkingsreis in onze directe omgeving. Kennelijk voelen we ons meer met de natuur verbonden. Bij de tuinvogeltelling waren bijna 200.000 melders die ruim 2,7 miljoen vogels zagen. Een recordaantal tellers, aldus de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland, de organisatoren van dit jaarlijks event. Het is een momentopname, maar zij hopen zo meer te weten te komen hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken om ze beter te helpen en beschermen. Zo is waargenomen dat het goed gaat met de grote bonte specht.

Sovon doet echt onderzoek naar de vogelstand, met goed nieuws (een stuk meer merelnesten gemeld dan vorig jaar) en slechte berichten. En dan moet je wel even slikken.

Meer dan zorgelijk is de situatie van de boerenlandvogels, sinds 1960 met 60 tot 70 procent teruggelopen. Deze week overhandigde Pieter Winsemius een petitie met 85.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om zijn Aanvalsplan Grutto kracht bij te zetten. Dat is nodig: de mooie Haagse woorden zijn er wel, maar niet de daden. Er is zo’n 40 miljoen euro nodig onder meer voor het compenseren van boeren. En het moet snel, zegt Winsemius, het gaat ook om scholeksters, kieviten en tureluurs. “Als die eraan gaan, hebben wij dat op ons geweten.”

Als aanstichter van leed vermag de mens ook veel waar het om bescherming van vogels gaat. Kijk naar de buizerds. Veel van de landbouwchemicaliën, waardoor het hun slecht ging, zijn nu verboden. Het gaat ze voor de wind en daar helpt ouder, meer gevarieerd bos ook bij.

Je kunt klein beginnen. Qua tuininrichting zo vogelvriendelijk mogelijk. Misschien zijn we ons meer bewust van de waarde van wat we voor lief namen. Dat kan winst zijn voor de vogelstand. Voor de gierzwaluw is ‘de staat van instandhouding’ nu gunstig, aldus Sovon, voor de zwarte specht: matig ongunstig. Een oude beuk is diens geliefde nestboom, dus behouden, die bomen.

Bent u gefascineerd (geraakt) door een vogel en waarom?

Wilma vervangt Monic Slingerland, die met vakantie is. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden