De vraag van Monic

Bent u de laatste jaren in uw denken over Zwarte Piet opgeschoven?

null Beeld Leo Lanser
Beeld Leo Lanser

Is het debat over Zwarte Piet wat opgeschoten? Trouw-redacteur Harriët Salm legde de vraag voor aan drie zwarte denkers. Dezelfde vraag wil ik u nu voorleggen.

Het maakt me niet uit of u een zwarte of een witte denker bent, of een roetveegdenker. Waar ik benieuwd naar ben is of u in uw denken over Zwarte Piet bent opgeschoven, sinds 2011, toen in Dordrecht een klein kunstenaarsprotest de kwestie aan de orde stelde, of dat u er nog precies zo over denkt als toen. En omdat ik niet weet hoe u er toen over dacht, heb ik er ook er ook geen mening over of het goed is dat u bent opgeschoven, of juist niet.

Juist die meningen over elkaars standpunt maken het debat over Zwarte Piet grimmig. Anti-zwartepietactivisten krijgen te horen dat ze het kinderfeest bederven met hun onredelijke eisen, dat ze extremistisch zijn en als kleine minderheid te veel ruimte opeisen. Pro-zwartepietactivisten krijgen te horen dat ze intolerant zijn, geen begrip hebben voor de gevoelens van gekwetstheid die zwarte kinderen en volwassenen kunnen ervaren in de weken voor 5 december.

Zwarte Piet is racisme, was de slogan van Quinsy Gario, Jerry Afriyie en hun mede-activisten in Dordrecht. Zwarte Piet is een uiting van racisme, zegt zwarte denker Dalilla Hermans (32), in antwoord op de vraag van Harriët Salm. Snel zegt ze daarna dat mensen die gehecht zijn aan Zwarte Piet daarmee geen racisten zijn.

In de hoek

Daarmee legt ze de vinger op de zere plek. Niemand wil als racist worden neergezet, maar menig Nederlander die geen enkel kwaad ziet in de traditionele knecht van de Sint voelt zich wel in die hoek gezet. En wordt boos. Wij zijn een tolerant, ruimdenkend, gastvrij volk. Toch? Wat zeuren die Kick Out Zwarte Piet-activisten dan?

Ook Maurice de Hond was benieuwd of de mening van de doorsnee Nederlander over Zwarte Piet is veranderd sinds 2011. Wat blijkt? In 2011 stond 7 procent van de ondervraagden ervoor open het beeld van Zwarte Piet aan te passen. Nu is dat 38 procent. Vooral jongeren staan open voor deze verandering. Hoe ouder, hoe meer gehecht aan de rollende ogen, rode lippen en gouden oorringen. Vorig jaar zei 37 procent van de ondervraagden dat ze snapten dat sommige elementen van Zwarte Piet kwetsend kunnen zijn, aldus de peiling van De Hond.

De Hond constateert dus dat er een verschuiving is. Die kan natuurlijk op allerlei manieren worden uitgelegd. Teunis Dokter schrijft in De Dagelijkse Standaard, een rechts weblog, dat de bereidheid het beeld aan te passen is afgedwongen door de ‘treitermethodes’ en het ‘gedram’ van anti-pietprotesten. Gert Jan Segers (CU) schreef deze week dat hij afscheid wil nemen van de traditionele Zwarte Piet omdat die ‘zonder dat velen van ons dat door hadden – lang voor pijn en verdriet heeft gezorgd’. Bij mij in het dorp klonk vorige week zaterdag vrolijke muziek vanaf een stoombootje met daarop sint en een heel stel musicerende kleine pieten. Tot een paar jaar geleden zou ik niet de nieuwsgierigheid gehad hebben die ik nu had. Ze waren allemaal heel donkerbruin.

Bent u anders gaan denken over Zwarte Piet? Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. U leest de vragen en de antwoorden op trouw.nl/devraagvanmonic

Lees ook:

Volwassenen moeten nu écht aan de kinderen denken en roetveegpieten accepteren

Vasthouden aan de traditionele Zwarte Piet is niet in het belang van kinderen, maar een knieval voor behoudende volwassenen, meent publicist en mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong.

Zwarte Piet volgens zwarte denkers: ‘Zwart, wit, álle Nederlanders hebben gefaald’

Sinterklaas is dit jaar met zijn pietengearriveerd in een verscheurd Nederland. Trouw vroeg drie zwarte denkers hoe zij tegen dit gepolariseerde debat aankijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden