null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Bent u al gevaccineerd? Kreeg u een brief of was er een vaccin ‘over’?

Het is sinds kort de standaard openingszin voor veel gesprekken. “Ben jij al gevaccineerd?” Steeds vaker is het antwoord ‘ja’. Of er blijkt een afspraak te zijn op een priklocatie.

Ben jij al gevaccineerd?”. Het is sinds kort de standaard openingszin voor veel gesprekken. Steeds vaker is het antwoord een bevestiging. Of er blijkt een afspraak te zijn op een priklocatie.

Mij valt op dat er vele routes zijn naar dat moment dat de prik gezet wordt. Een paar varianten. Tijdens bezoek aan de huisarts blijkt die wat vaccins ‘over’ te hebben. De zestigplusser mag in de wachtkamer ­beslissen en kiest voor die onverwachte prik. Weer thuis geeft de zestigplusser dit nieuws door aan anderen die dezelfde huisarts ­hebben. “Dus ik ben nu ook gevaccineerd, eerder dan verwacht”, hoorde ik deze week een kennis zeggen.

Eind vorige week stond er een klein bericht op de nieuwssites dat de GGD mensen, geboren in 1949, 1950 of 1951 die nog geen brief gekregen hadden, opriep zich toch al te melden voor vaccinatie. Dat kon ­online. Het werkte prima. Meteen konden data aangekruist worden voor de twee benodigde afspraken voor vaccinatie met Pfizer. Ook dit verrassende bericht werd weer doorverteld, want lang niet iedereen uit die jaren had het gezien. En zou het wel kloppen of was het een nep-­bericht? Het klopte wel degelijk. Een volledig legale route, die voelt als een geitenpad.

Algemeen belang

De GGD’s en het RIVM ruzieden nog wat na over de vraag wat nu de ware reden was dat er snel tussendoor afspraken gemaakt moesten worden. Er waren te weinig vaccins geleverd op priklocaties, waardoor de prikkers zaten te wachten. Mensen die een afspraak wilden maken moesten veel te lang wachten aan de telefoon. Allebei was het waar.

Nog een route. Omdat GGD-­medewerkers het zonde vonden om vaccins weg te gooien die klaarlagen, maar waar niemand voor was komen opdagen, is het wel gebeurd dat die medewerker familie en vrienden vaccineerde die nog niet aan de beurt waren (Trouw, 14 april). Zo zijn er ook huisartsen die met vaccins blijven zitten omdat patiënten bang zijn voor bijwerkingen, en die hun familie en vrienden dan maar prikken.

Ik zie daar eerlijk gezegd geen kwaad in, integendeel. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe veiliger het voor ons allemaal wordt. Het lijkt mij in het algemeen belang om zo veel mogelijk prikken te zetten. Met iedere prik is er weer een besmettingshaard minder. Nee, geen verplichting natuurlijk, en wie geschrokken is door berichten over nare bijwerkingen moet zeker nog even rustig nadenken. Die bijwerkingen mogen heel zeldzaam zijn, over het feit dat ze er zijn moeten we niet zwijgen.

Ik heb aan mijn huisarts laten ­weten dat ik graag gevaccineerd wil worden. Het antwoord was ‘we beloven niets’. Daar kauw ik al een paar dagen op. Wat zou het betekenen?

Wat zijn uw ervaringen? Bent u al gevaccineerd, en langs welke route?

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden