CommentaarOverstap Eva Jinek

Belastinggeld is niet bedoeld om de publieke omroep te helpen in de strijd om de talkshowkijker

Misschien had Eva Jinek gewoon geen zin om te wachten op een borrel en een bos bloemen ter gelegenheid van 25 jaar trouwe dienst en is het precies zoals ze zegt: na 15 jaar NPO was ze toe aan iets nieuws. En als ze bij het commerciële RTL een veelvoud verdient van wat de publieke omroep haar kan bieden, vanwege die lastige Balkenendenorm, wie zou haar dat misgunnen?

Nou, haar oude baas misschien wel. Die heeft het allemaal al eerder zien gebeuren in Hilversum: groot gemaakt bij de publieke omroep, om op zoek te gaan naar nieuw avontuur. En dat vinden bij de commerciëlen, voor een bijpassend, ‘marktconform’ salaris. Met in gedachten de stroeve start van Jinek als talkshowhost, en de kansen die ze kreeg om zich daarin te ontwikkelen, moet haar afzwaaien even slikken zijn voor KRO-NCRV.

En natuurlijk steekt het voor de publieke omroep dat die zelf niet zo’n marktconform salaris kan bieden. Niet voor niets pleitte BNNVara dit voorjaar al voor uitzonderingen op de salarisregels bij de publieke omroep. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk verdiende in 2017 363.000 euro, bijna het dubbele van de Balkenendenorm. Maar volgens BNNVara-mediadirecteur Gert-Jan Hox verdient hij dat met twee weken DWDD terug aan reclamegeld. En toch moet het mes – wat heet, de bijl – er in na de zomer van 2020, als ook voor Van Nieuwkerk de uitzonderingsregel verdwijnt. Die geldt nu nog voor enkele lopende omroepcontracten.

Minister Slob (onderwijs en media) liet meteen weten niet mee te gaan in de wens van BNNVara om Van Nieuwkerk meer te mogen betalen. Het kabinet wil juist af van allerlei uitzonderingen op de Balkenendenorm, die zeker in de beginjaren keer op keer tot ophef leidde vanwege de ettelijke overschrijdingen in allerlei sectoren.

Vertrek Jinek kans voor frisse tv-gezichten

Natuurlijk staat de publieke omroep daarmee met zoveel-nul achter in de avondlijke strijd om de talkshowkijker. Maar daar is niet echt een oplossing voor. Zelfs als de overheid wel uitzonderingen zou toestaan voor de echte kijkcijferkanonnen: het kan nooit de bedoeling zijn om uit belastinggeld de ‘verveelvoudiging’ van inkomen te bieden die Jinek naar verluidt krijgt bij RTL.

KRO-NCRV zegt trots te zijn op de ontwikkeling van Jinek in de afgelopen jaren en wenst haar alle goeds. Een keurige reactie, en laat de publieke omroep dat inderdaad zijn: niet zuur, maar trots op de kansen die zij aanstormende en soms ploeterende tv-persoonlijkheden biedt. Kansen die met het vertrek van Jinek alleen maar toenemen voor een frisse lichting tv-gezichten. Je zou de commerciëlen gunnen dat ze hetzelfde kunnen zeggen, in plaats van te pronken met andermans veren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden