null

OpinieKlimaat

Begin niet aan nieuwe gaswinning boven de Waddenzee

De gaswinning ten noorden van Waddeneilanden is toegestaan, maar moet niet doorgaan, bepleiten de burgemeesters Ineke van Gent van Schiermonnikoog en Jürgen Akkermann van het Duitse Borkum.

Redactie Trouw

Ten noorden van de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Borkum dreigt olie- en gasproductiebedrijf ONE-Dyas een nieuw gasplatform te bouwen. Staatssecretaris Vijlbrief heeft daar onlangs een vergunning voor afgegeven.

Zo’n gasplatform is niet meer van deze tijd. Investeer liever in opwekking én opslag van duurzame, hernieuwbare energie; daar ligt de toekomst. Als burgemeesters nodigen wij de investeerders van exploratie- en productiebedrijf ONE- Dyas dan ook van harte uit op onze mooie eilanden om te praten over duurzame energie-investeringen. Besteed uw kapitaal groen en maak een wezenlijk verschil voor uw en onze (klein)kinderen en laat het gas in de Noordzee zitten. Neem uw maatschappelijke verantwoordelijkheid en laat individuele rijkdom niet ten koste gaan van het Unesco-werelderfgoed Waddenzee.

Uniek onderwatergebied

De komende 35 jaar dreigt iedereen vanaf het strand van Schiermonnikoog en Borkum naar het verleden te kijken: naar een gasplatform. Acht jaar voordat de klimaatdoelen van Parijs gehaald moeten zijn gaf staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken begin juni toestemming aan ONE-Dyas om naar gas te boren in een nog niet ontgonnen klein gasveld ten noorden van Schiermonnikoog. Het gasveld ligt bij het unieke onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen. Een zeer kwetsbaar natuurgebied met bijzondere rifstructuren dat in Duitsland al erkend is als Natura 2000-gebied. De staatssecretaris gaf aan dat hij niet anders kon dan de vergunning te verlenen, maar als iedereen meewerkt, kunnen (en moeten) we het roer omgooien.

De Nederlandse overheid en ONE-Dyas zien het boren naar gas als een alternatief voor Russisch gas en bovendien als nodig voor de transitie naar een gasvrije samenleving. Dat is een gelegenheidsargument. De transitie naar een gasvrije samenleving zal sneller gaan als er druk op de ketel blijft en gas in de grond blijft. We moeten zorgen dat we mínder gas gaan gebruiken, niet dezelfde hoeveelheid uit andere bronnen. We moeten besparen en duurzaam investeren in andere energiebronnen- en opslag.

Het gas ten noorden van Schiermonnikoog is geen oplossing voor de vermindering van Russisch gas op dit moment. Het platform moet nog gebouwd worden en leidingen gelegd. Op zijn vroegst kunnen we het gas over twee à drie jaar gebruiken.

Ruim 400 wetenschappers legden begin juni de vinger al op de zere plek en spraken zich uit tegen deze gaswinning. Zij legden haarfijn uit dat we ons in een klimaatnoodtoestand bevinden. Dit is te zien aan extreme weersomstandigheden waarmee we ook in Nederland en Duitsland al te maken hebben. We kunnen het ons niet permitteren om af te wachten. We hebben geen investeerders nodig die hun geld steken in fossiele brandstoffen om snelle winst te halen, we hebben investeerders nodig die hun geld investeren in duurzame energie.

Honderdduizenden toeristen komen voor de natuur

Tot slot wijzen we op het belang van de natuurgebieden waar het gasplatform is gepland. De eilandgemeentes verwelkomen ieder jaar honderdduizenden toeristen, die komen voor de natuur. Een ongerepte natuur en behoud van het gevoelige ecosysteem Waddenzee vormen de basis voor het economische voortbestaan en overleven van de eilandgemeentes. Keer op keer krijgen bedrijven toestemming voor (mijnbouw)activiteiten in en om het Waddengebied, terwijl onduidelijk blijft wat het effect is van al die activiteiten.

Tot 15 juli 2022 ligt de vergunning voor gaswinning ter inzage en kunnen wij een rechtszaak aanspannen. De kleinste gemeente van Nederland en de Duitse gemeente Borkum roepen de staatssecretaris en de investeerders van ONE-Dyas op om gezamenlijk in gesprek te gaan over investeringen in duurzame energiebronnen en -opslag, in plaats van investeringen die niet meer van deze tijd zijn. Ook de Provincies Fryslân een Groningen ondersteunen de oproep om in gesprek te gaan van harte.

Lees ook:

Honderden wetenschappers keren zich tegen gaswinning Noordzee

Dat het kabinet nieuwe gasboringen in de Noordzee wil toestaan, is volgens 432 Nederlandse wetenschappers in strijd met de klimaatdoelen.

Vijlbrief geeft vergunning voor gaswinning op de Noordzee bij Schiermonnikoog

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw) heeft vergunningen gegeven voor boringen naar een nieuw gasveld in de Noordzee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden