Column

Beetje dom van Femke, zo’n gevaarlijk precedent van burgemeesterlijke ongehoorzaamheid

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Reuring in het Koninkrijk aan Zee! De Nederlandse rechtsstaat wordt straks alleen maar een vage herinnering, omdat een putsch aanstaande is. En nee, de complotteurs die de staatsgreep voorbereiden worden deze keer niet in de rechtse kringen van het nederpopulisme gezocht: de coup komt van links!

Sylvain Ephimenco

Om precies te zijn uit het progressieve bolwerk van de naar afscheiding neigende republiek Amsterdam. Ho ho, even de laatste stand van zaken rustig doornemen eer we moeten onderduiken. Vrijdagavond liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een proefballon op met eraan hangend een nat rotje: de burgemeester van de hoofdstad gaat de wet over het boerkaverbod (die in juni door de Eerste Kamer werd aangenomen) niet handhaven.

Een ‘beetje dom’ van onze Femke, omdat je hiermee een gevaarlijk precedent van burgemeesterlijke ongehoorzaamheid schept (Rotterdam en Utrecht willen volgen) dat tegen alle regels, normen en waarden van de democratie ingaat. Maar nog vele malen dommer is het argument dat Halsema naar voren schuift om de nieuwe wet met voeten te treden: “Het past niet bij Amsterdam dat we mensen uit de tram halen omdat ze een nikab dragen. Onbespreekbaar, lijkt me.”

Maar wat past dan wel bij Amsterdam en is wel bespreekbaar? Een ‘mocro-oorlog’? De helft van de hoofdstedelijke moskeeën in handen van salafisten? Een virtueel verbod op het dragen van een keppeltje wegens risico’s?

Maling aan Den Haag

Vanzelfsprekend zijn de reacties op de gezagsondermijnende burgemeesters die maling aan Den Haag hebben talrijk en niet mals. Laat ik me beperken tot die van hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans gisteren bij de NOS: “Halsema heeft hier niets te willen en ze heeft al helemaal geen ruimte om eigen beleid te voeren. Ze geeft een heel verkeerd signaal aan de samenleving af. We hebben een rechtsstaat en een van de mensen die duidelijk moet maken dat we regels hebben, is een burgemeester.” Steek die maar met je ambtsketen in je zak.

Maar nu wil ik best voor advocaat van de duivel spelen en mijn geprefereerde groene fee te hulp schieten. Mevrouw Halsema is helemaal geen boerka- en hoofddoekknuffelaarster. Ze liet dit herhaaldelijk blijken in het verleden. In 2009 bijvoorbeeld in een interview met de gratis krant De Pers: “Ik kan niet wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt (...) Natuurlijk is de islam een probleem.”

Maar ja, opportunisme is de burgemeester ook niet vreemd. Ze opereert nu onder de zachte dwang van de GroenLinkse fractie in de raad. En ze weet dat ze haar benoeming via achterkamertjes voor een belangrijk deel aan haar wethouder sociale zaken, de zelfgekroonde GL-radicalo Rutger Groot Wassink, te danken heeft. Mijn conclusie: zie hier hoe een benoemde burgemeester geen garantie is om boven de partijen te staan. Kom dan snel en zonder schroom met de gekozen burgervader of -moeder!

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Zijn eerdere columns leest u op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook:

Rutte: Grote steden kunnen zich niet aan nikabverbod onttrekken

Het nikabverbod is nog niet ingegaan, of drie grote steden geven al aan dat handhaving geen prioriteit heeft. Premier Rutte waarschuwt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden