null Beeld

ColumnSylvain Ephimenco

BBB-stemmers egobejaarden? Ik zie vooral bezorgde opa’s en oma’s

Sylvain Ephimenco

Er zijn verschillende methodes en manieren om een nederlaag te verwerken. Het beste is om filosofisch stil te zitten en rustig te analyseren terwijl je eventueel nog geschoren wordt. Maar je kunt ook je bak vol gal laten lopen en er nog een vleugje zuur aan toevoegen. Wat de BoerBurgerBeweging niet allemaal moet oogsten na de superieure verkiezingsoverwinning van bijna twee weken geleden, is verrassend en soms zo venijnig dat het bijna hilarisch wordt. Geen lauwerkrans dus voor de drie B’s maar een boeket brandnetels. Een consortium van randstedelijke scribenten, cabaretiers en klimaatkniesoren gaat helemaal los op de electorale nouveaux riches uit de provincie en de ongeletterden uit de achterbuurten. Zeker sinds NRC ons heeft bijgepraat over de identiteit van de BBB-stemmer: Het schijnt een medeburger te zijn die ‘relatief oud is en gemiddeld lager opgeleid’.

Er is zelfs een collega, van wie ik uit piëteit de naam hier niet zal vermelden, die de BBB als een ‘Joodse Raad 2.0’ typeerde. Daarom zou Caroline van der Plas ‘moeten meewerken aan de eliminatie van de eigen achterban’. Ik snap de teleurstelling wel: er zou een linkse wolk als nummer één uit de bus komen maar de combinatie van GroenLinks en PvdA ging juist in stemmen achteruit. De veelbelovende bijna-fusie leverde hooguit een gebakje dat in een sfeer van hoon naar binnen werd gewerkt.

Die BBB-stemmer is niet alleen stokoud en quasi analfabeet maar ook tot in zijn diepe vezels egoïstisch. Hij stemde op stikstof, ammoniak en koeienscheten omdat hij niets om het klimaat geeft. Gezien zijn hoge leeftijd zou hij aan de sombere toekomst een broertje dood hebben: na mij de zondevloed. Gek is wel dat ik een andere indruk krijg van al die krasse knarren. Het zijn vaak bezorgde opa’s en oma’s die zich druk maken over de belabberde perspectieven waarin hun kleinkinderen en achterkleinkinderen hun leven vorm zullen moeten geven. En misschien is hun stem op de BBB alleen maar een uiting van hun bezorgdheid over de continuïteit van de Nederlandse voedselvoorziening voor hun nakomelingen in de nabije toekomst?

Randstedelijk succes gegarandeerd

Maar stel je voor dat ik ernaast zit. Hoe kunnen we dan voorkomen dat die egobejaarden te veel gewicht in de verkiezingsschaal gaan leggen? Onze eigen Esther Bijlo, bij wijze van experiment, gaf misschien de oplossing vrijdag in haar column: als je de electorale vuurkracht van de boomers beperkt, krijgen de snotneuzen van nu misschien straks een betere toekomst? Dus, hup, geen stemrecht meer na je 75ste! Niet echt democratisch en ietwat autoritair maar het goede doel heiligt de dubieuze middelen. En voor dat artikel één van de grondwet dat iedere vorm van discriminatie verbiedt, vinden we wel wat. Wel vroeg ik me af: nadat hun stemrecht wordt afgepakt zullen dan Nelleke Noordervliet, Hans Goslinga en Bert Keizer ook een schrijfverbod in Trouw krijgen om wat ruimte voor jonkies te scheppen?

Ik weet het nog mooier: Volgens de projecties per leeftijdscategorie is de BBB bij kiezers tot 35 jaar op de vijfde of zesde plek geëindigd en GroenLinks op de eerste. Laten we dan een nog strengere bovengrens voor het stemrecht instellen: na 35 jaar en één dag mag je op verkiezingsdagen rustig thuisblijven of gaan vissen! Randstedelijk succes gegarandeerd.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit. Lees zijn columns hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden