Opinie

Baudets visie is fascisme in de dop

Thierry Baudet van Forum voor Democratie spreekt zijn achterban toe in Hotel Spaander in Volendam. Beeld Patrick Post

De ideeën van Thierry Baudet zijn gebaseerd op de aanname dat sommige mensen beter zijn dan andere, betoogt Jelle Verburg, student aan St. Johns College in Oxford.

Op 24 november publiceerde Trouw een interview met Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie. Het interview is vooral een ad hominem-aanval op Rutte, maar tussen neus en lippen door bekritiseert hij politici die instemmen met het vluchtelingenverdrag van Genève.

Het vluchtelingenverdrag van 1951 ratificeert een van de meest fundamentele rechten van de mens. Baudet wil dat verdrag afschaffen door de grenzen te sluiten voor mensen op de vlucht voor oorlog, honger of natuurrampen. Hij legt niet uit waarom. Uit andere interviews echter blijkt dat Baudet een nauwe definitie hanteert van het volk, demos, in de democratie. Zijn democratie is niet voor iedereen, maar alleen voor mensen van Nederlandse afkomst.

Achter de suggestie van de afschaffing van het vluchtelingenverdrag schuilt in feite het nationaal-socialistische idee dat etniciteit en nationaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: Blut und Boden. Dit is natuurlijk nonsens.

Eigenlijk is de onderliggende aanname van al Baudets ideeën vrij eenvoudig: sommige mensen zijn beter dan anderen. Nederlanders zijn beter dan buitenlanders, maar ook: mannen zijn beter dan vrouwen, en zelfs: blanken zijn beter dan zwarten.

Latent

Baudet doet geen poging om zijn seksisme te verhullen, maar zijn racisme is vaak latenter. Zie bijvoorbeeld de volgende uitspraken: "Onze elite is bezig ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn" (De Dagelijkse Standaard, 9 maart) en: "De westerse cultuur is de meest geweldige cultuur ooit" (Trouw, 21 augustus).

Eerder deze maand prees Baudet zelfs het koloniale verleden van Nederland: "Vroeger was de hele wereld van ons. We moeten ons laatste stukje grandeur, de Antillen, niet opgeven" (Joop, 4 november).

Ik ben het met Baudet eens dat er een gebrek is aan grote ideeën in de Nederlandse politiek, maar racisme en fascisme zijn niet de juiste antwoorden op dit gebrek aan idealisme.

Natuurlijk is Baudet niet de eerste die op het idee komt om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen en asielzoekers. Wilders probeert dit al jarenlang. Maar in tegenstelling tot Wilders verkoopt Baudet zijn ideeën met een vriendelijke glimlach, manchetknopen en de illusie van argumentatie. In feite zijn Baudets ideeën niet slechts 'romantische luchtfietserij' (zoals Abdelkader Benali stelt in zijn column van 3 oktober) maar fascisme in de dop.

Lees hier het interview met Thierry Baudet terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden