COLUMN

Baudet wordt steeds minder als bevlogen Kamerlid gezien en steeds meer als arrogante kwast

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik het boek van Berend Sommer ‘De onweerstaanbare val van Henri Furet’ niet heb gelezen. Als ik de recensies goed heb ­begrepen, gaat het hier om een sleutelroman waarin die intrigant van een Henri Furet ­niemand minder is dan de nonchalante leider van Forum voor Democratie (FvD) Thierry Baudet.

Sylvain Ephimenco

De romantische poseur uit de Tweede Kamer is dus plotseling een romanpersonage geworden. Dat wil zeggen: iets virtueels met de consistentie van bedrukt papier. Beter misschien dan de spookachtige structuur van de vaak afwezige Baudet tijdens de ­Algemene Beschouwingen.

Toen ik de naam Furet las, kon ik een glimlach niet onderdrukken. De schrijver koos dus de naam van een klein gezelschapsdier voor onze Baudet, want in het Frans betekent furet, fret. Verder gravend in de etymologie leerde ik dat deze naam van het Latijnse fur stamt, wat ‘dief’ betekent. Niet echt verheffend maar toch altijd beter dan Baudet (ezel) wat in het Frans figuurlijk ook staat voor een ‘personne sans finesse, maladroite, stupide’.

Dat deze ‘onweerstaanbare val’ van de politicus Henri Furet toevallig met een beginnende tuimeling van de echte Baudet in de peilingen correspondeert, is voor de auteur mooi meegenomen. Sinds de verkiezingen van vorig jaar was de partij van Baudet bezig aan een spectaculaire opmars in de peilingen: van twee echte zetels naar zestien virtueel.

Luie houding

Maar zie hoe plots, en voor het eerst in anderhalf jaar, het mechanisme is gaan haperen: in twee weken verloor FvD drie zetels bij peiler Maurice de Hond. Die klap, die volgens ingewijden tot lichte paniek leidde in de kringen rond Baudet, heeft te maken met zijn luie houding tijdens de Algemene Beschouwingen. Baudet schaakte op zijn smartphone, declameerde een gedicht, liep voortdurend weg naar zijn pianovleugel, geeuwde en verklaarde dat het debat ‘beneden zijn waardigheid’ was (woorden die hij onlangs, met een oog op de peilingen, heeft teruggenomen).

VVD-leider Klaas Dijkhoff repliceerde venijnig: “U kunt hier toch ook inhoudelijk zeggen wat u wilt veranderen aan de democratie. We hebben het nu over u, dat is volgens mij uw favoriete onderwerp.”

Dit is langzaamaan het probleem van Baudet geworden: hij wordt steeds minder als een bevlogen Kamerlid gezien en steeds meer als een arrogante kwast vol dedain die liever naaktfoto’s van zichzelf publiceert of over zijn verloving bericht. Dit weekeinde hield minister Kaag een bewogen Herzberg­lezing. Mooi geschreven, zeker. Maar ook een soort sleutellezing: Baudet werd niet met naam genoemd, maar tussen de regels door als een gevaar voor de rechtsstaat voorgesteld. Dramatiseren als politiek wapen is niet nieuw, zeker als je partij een verlies van tien zetels in de peilingen moet incasseren. Ben ik naïef? Met de naaktfoto van Baudet voor ogen, lukte het me niet in hem een ander gevaar te zien dan misschien voor havo-meisjes.

(Parlementaire) democratie is niet voor bange mensen en kennelijk ook niet voor arrogante kwasten.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Lees ook:

Als je goed zoekt kun je misschien redenen vinden voor een moslim om ‘boos op Nederland’ te zijn

Het uitstekende werk van de AIVD is helaas geen garantie voor de toekomst. Vooral als je het zeer recente verleden evalueert, lijkt de jihadistische razernij in volume en intensiteit toe te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden