CommentaarSoedan

Bashir voor de rechter in Den Haag betekent een nieuwe kans voor het nieuwe Soedan

null Beeld
Redactie

Soedan maakt schoon schip, of pretendeert dat in ieder geval te doen. Gisteren beloofde de overgangsregering in Khartoem om de nabestaanden van slachtoffers van de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole (in 2000) compensatie te betalen. En eerder deze week was er het bericht dat Khartoem onder anderen voormalig president Omar al-Bashir wil uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Beide maatregelen zijn nodig om Soedan weer op te stuwen in de vaart der volkeren en internationaal acceptabel te maken. Door de compensatieregeling hoopt Soedan van de Amerikaanse terreurlijst afgehaald te worden, en een einde te maken aan de bijbehorende economische sancties. Dat moet de deur weer openen voor buitenlandse investeringen in het land, dat er economisch niet best voor staat.

De abominabele staat van de economie bracht ruim een jaar geleden overal in het land mensen de straat op, een opstand die uiteindelijk uitmondde in de verdrijving van Bashir. Die zit sindsdien vast en werd inmiddels veroordeeld voor onder meer corruptie.

Verantwoording afleggen in Den Haag

Dat is niet waar het ICC hem voor zoekt. Het strafhof vaardigde in 2009 en 2010 aanklachten uit, wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de opstandige westelijke provincie Darfur. Daar pleegde het Soedanese regime in het begin van de eeuw een massamoord op de plaatselijke bevolking.

Het zou fantastisch zijn als Bashir inderdaad naar Den Haag wordt gestuurd om daar verantwoording af te leggen over de misdaden die in zijn naam en opdracht zijn gepleegd. Het is ook mooi dat de nabestaanden van de zeventien omgekomen Amerikanen op de USS Cole financieel gecompenseerd worden voor hun leed.

Soedan verdient te worden beloond voor de manier waarop het land zich ontdeed van zijn genocidale leider en voor de transitie die het nu doormaakt, met gedeelde macht tussen burgers en militairen. Tegelijkertijd moeten de manoeuvres in Khartoem ook heel kritisch gevolgd worden. Zowel de compensatieregeling als de voorgenomen uitlevering lijkt het gevolg van een pragmatische afweging in Khartoem, niet van een doorleefd gevoel van verantwoordelijkheid.

De belofte dat Bashir uitgeleverd wordt, nodigt uit tot extra scepsis. Zullen de militairen in de transitieorganen Bashir echt voor een internationale rechter willen brengen, terwijl ze zelf net zo goed verantwoordelijkheid droegen tijdens de genocide in Darfur? Het aanknopen van nieuwe economische banden met Soedan zou op zijn minst afhankelijk gemaakt moeten worden van de daadwerkelijke aankomst van Bashir in Den Haag.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden