null Beeld
Beeld

OpinieDrugs

Ayahuasca gaf me ruimte en stilte

Kitesurfen mag, wijn drinken ook en ayahuasca gebruiken niet? Het OM is veel te angstig met het verbod op dit middel, vindt Vera van ’t Rood. Zij had er baat bij.

Naar aanleiding van het artikel over het voornemen van het Openbaar Ministerie om ayahuasca volledig te verbieden (Verdieping, 16 september) meld ik mij, opdat ook een stem die spreekt vanuit de eigen ervaring gehoord kan worden.

Het bericht raakt me onverwachts hevig. Het getuigt van zoveel onbegrip en miskenning van een uitzonderlijk heilzaam middel. Heeft het OM enig idee waarover het meent te moeten oordelen? De planten die bij de bereiding van ayahuasca worden ingezet behoren tot het enorme potentieel van de natuur van het Amazonewoud.

Ayahuasca is een zeer krachtig medicijn dat zeker niet lichtzinnig gebruikt moet worden. Integere ceremoniële samenkomsten bieden een veilige bedding om, voorbij dogma’s, het eigen bestaan onmiddellijk en op diep niveau te ervaren. Pittige confrontaties met angstgevoelens en beklemmend vastzitten kunnen zich daarbij aandienen. Is dat erg? Is dat gevaarlijk? Een ayahuasca-ceremonie is niet comfortabel. Tegelijkertijd biedt ayahuasca de vreugdevolle en bevrijdende ervaring van een gedragen worden en inherent een levendig en krachtig bewustzijn van diepe verbondenheid met aarde en mensen.

Altijd zullen er mensen zijn die onverantwoord gedrag laten zien, een gevaar voor zichzelf, voor anderen. Gaat de overheid alle wijn, bier, sterke drank verbieden omdat sommigen geen maat houden? Verbiedt zij bergbeklimmen en kitesurfen vanwege enkele onbezonnen avonturiers? Waarom zou het met ayahuasca een ander verhaal zijn? Is het haar ongrijpbare karakter, de enorme oerkracht die zich aandient?

Ayahuasca hielp mij (in mijn geval in ceremonies buiten de Santo Daime) om me te openen. Zij gaf me de moed om ruimte en stilte toe te laten en schonk mij een diepgaande, blijvende ervaring van zachtheid en enorme kracht, van pure aanwezigheid, grote schoonheid en troost. Zij gaf mij het onvoorwaardelijke besef dat het bestaan intiem en waardevol is en tegelijkertijd onlosmakelijk deel van een groter gebeuren. Dat maakt, ik kan het niet anders zeggen, ingetogen en dankbaar.

Laat het OM het kaf van koren scheiden. Reguleer alleen waar nodig. Ayahuasca laat geen enkele vervuiling achter in het milieu, veroorzaakt geen bedwelming waarin de werkelijkheid tijdelijk ontvlucht en vergeten kan worden, zij leidt niet tot afhankelijkheid. Integendeel, zij is een machtige wegbereider naar bewustzijn en naar heling.

Lees ook:

Ayahuasca, een heilig, maar gevaarlijk drankje dat verboden dreigt te worden

Het hallucinogene drankje ayahuasca is populair. Het gebruik ervan wordt in Nederland waarschijnlijk strafbaar, ook in religieus verband. Tot verdriet van het Braziliaanse kerkgenootschap Santo Daime.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden