null Beeld
Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

Avondklok invoeren? Vooruit dan maar, zegt de lezer, maar de hond uitlaten moet wel kunnen

Stemmen lezers in met een avondklok tegen corona? De meningen blijken diep verdeeld.

Leren

Het is een goed idee zo spoedig mogelijk een avondklok in te voeren als extra middel tegen het coronavirus. En natuurlijk moeten we ons niet laten verleiden om te verslappen met de bekende maatregelen. Wij Nederlanders zullen toch echt moeten leren om onze individuele vrijheden te beperken terwille van het algemeen belang.

Chris Maan Huissen

Jongeren

Onze drie kinderen zijn student en hebben sinds tien maanden thuis les. Hun medestudenten en docenten zien zij uitsluitend digitaal. Hun voetbaltrainingen en -wedstrijden zijn al maanden niet meer toegestaan. In het weekend zien ze in de avond een paar vrienden voor een spelletje of een drankje. Ik begrijp dat voor veel ouderen of jonge gezinnen een avondklok niets zou uitmaken in de winter, maar voor deze groep zou het veel uitmaken.

Alex MacLean Nieuwveen

Vooruitzien

Met de invoering van een avondklok moeten we niet wachten tot er bewijs is dat het helpt. Dat is kijken in de achteruitkijkspiegel, terwijl regeren vooruitzien is. Je kan je afvragen of we niet eerder een avondklok hadden moeten instellen.

Jopie Burger Vleuten

Oorlog

Ik ben geboren in 1934. Mijn oorlogsherinneringen zijn die van een kind, in een Haags gezin. Spertijd was hinderlijk, maar het maakte deel uit van een veelheid van onaangename maatregelen. De vergelijking van de coronatijd met de bezettingstijd slaat natuurlijk nergens op. Ik kies voor een avondklok.

Suus Boef-van der Meulen Capelle aan den IJssel

Hond

Ik ben voor de avondklok mits de mensen die altijd hun huisdier uitlaten dit wel mogen blijven doen vanwege het bioritme van het huisdier. Zelf zou ik de bezorgdiensten na acht uur missen.

Brigitte van Bakel Sittard

Overleven

Met onze twee horecazaken mogen wij nu tot een uur na middernacht bezorgen en overleven wij deze moeilijke periode waarin kosten doorlopen en steun gewoonweg niet toereikend is. Totale sluiting zou het in ons geval worden, en we zullen niet de enige zijn. En als het argument is dat de avondklok feestjes tegen zou gaan van jongeren: dat mag nu ook al niet en ze houden zich er al niet aan.

Liesbeth Mosallam Leiden

Wandeling

Zo’n repressieve maatregel als een avondklok invoeren zonder dat er bewijs is dat het werkt? En daarbij, als ouder van twee jonge kinderen die thuisonderwijs krijgen is mijn avondwandeling het enige moment van de dag waarop ik mijn eigen gedachten kan horen.

Marjan Brouwer Groningen

Levenslust

Ik ben voor een avondklok, want ik wil nog niet dood.

Herman van Bemmel (1939) Voorschoten

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden