null Beeld

CommentaarAsielopvang

Asielzoekers overbrengen naar Rwanda is vooral een verkiezingssprookje

Redactie Trouw

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat onderzoeken of Nederland samen met Denemarken asielzoekerscentra in Rwanda kan opzetten. Een motie van JA21 met die strekking werd deze week aangenomen, met steun van coalitiepartijen VVD en CDA.

Het is duidelijk dat de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is gestart. Voor rechtse partijen is het traditie om campagne te voeren op de migratie- en asielproblemen. Het zijn ideale thema’s om kiezers met schijnoplossingen te verleiden, zelfs al gaan de Provinciale Staten hier helemaal niet over.

Het voorstel druist lijnrecht in tegen de Europese asielwet en internationale mensenrechtenverdragen, waaraan Nederland is gebonden. Het is bovendien moreel kwestieus dat Europese landen hun eigen asielproblemen met een zak geld proberen af te schuiven op arme landen in Afrika. Om het asielprobleem wezenlijk op te lossen is een andere, brede economische en internationale aanpak noodzakelijk, samen met de Afrikaanse landen. Maar daar wordt niet over gesproken.

‘Onwerkbaar, onethisch en exorbitant’

Het arme Rwanda staat open voor elke deal om geld te verdienen. Rwanda sloot in 2013 een vergelijkbare overeenkomst met Israël om vluchtelingen uit Eritrea en Soedan op te vangen. Die opvang gebeurde op vrijwillige basis. Vijf jaar later stopte Rwanda ermee, omdat Israël de asielzoekers ook gedwongen wilde gaan uitzetten naar dit land.

Denemarken is al twee jaar met Rwanda in gesprek om tegen betaling de procedure en opvang van hun asielzoekers daar te laten verzorgen. En Groot-Brittannië had vorig jaar zelfs al concrete afspraken met Rwanda gemaakt. De Labourpartij noemde het plan toen “onwerkbaar, onethisch en exorbitant” en volgens Amnesty International had de Britse regering “zichzelf ver verwijderd van menselijkheid en realiteit”. Oud-premier Boris Johnson hield voet bij stuk, maar het eerste vliegtuig dat in april zou vertrekken met asielzoekers werd op het laatste moment afgelast, onder druk van het Europese Hof.

De Nederlandse positie verschilt wezenlijk met die van Groot-Brittannië en Denemarken. Groot-Brittannië is sinds de brexit los van EU-wetgeving en Denemarken heeft een opt-out bedongen, waardoor het Europese asielrecht op dat land niet van toepassing is. Als Nederland mee wil doen met het Deense voorstel, dan zal het ofwel uit de Europese asielverdragen moeten stappen, of EU-breed het asielbeleid aangepast zien te krijgen. In beide gevallen is dat een lang en moeizaam traject.

Dat oppositiepartijen PVV, FvD, SGP, BBB, Groep Van Haga, Omtzigt en JA21 samen met regeringspartijen VVD en CDA hier “veelbelovende kansen” in zien om de huidige asielcrisis op te lossen, valt daarom vooral te typeren als het vertellen van sprookjes.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden