OpinieAsbest

Asbestdaken saneren oké, maar op een eerlijke manier

De overheid moet bij de sanering van asbestdaken veel meer rekening houden met de belangen van de woningeigenaren, vindt Rob Ekkers, voorzitter van de Stichting Eigenaren Asbestwoningen.

De afgelopen dagen schreef Trouw over het probleem van de asbestdaken (Trouw, 24 februari). Het blijkt dat dat oude probleem, naast stikstof, de virusuitbraak en een marinierskazerne, nog steeds speelt. Het gaat nu over de plannen van de overheid om de zaak weer in beweging te krijgen en over de weerstand van diverse groepen van betrokkenen om daaraan mee te werken. Wat veroorzaakt die weerstand?

Wat betreft de particuliere woning-eigenaren zijn er twee belangrijke problemen: de noodzaak van de operatie en de kosten. Alleen al met de btw over de kosten van sanering en het nieuwe dak zijn honderden miljoenen euro’s gemoeid, duizenden euro’s per woning. Dat is de woningeigenaar een doorn in het oog. Waarom moet de overheid aan een maatregel ten behoeve van de volksgezondheid zoveel geld verdienen?

Dat schrijnt des te meer, omdat het aan diezelfde overheid is te wijten dat asbest überhaupt als bouwmateriaal is toegepast. Die heeft onder invloed van de asbestlobby (Eternit) de verwerking van asbest tot en met 1993 toegestaan, hoewel de gevaren al lang bekend waren. De slachtoffers die nu nog steeds jaarlijks vallen, hebben hun besmetting nagenoeg allemaal in de jaren voor 1993 opgelopen, voornamelijk werkend in en met asbest.

Dat doet de vraag rijzen hoeveel gevaar voor asbestziekten de daken op woningen nu eigenlijk vormen. Daar is nooit onderzoek naar gedaan. De overheid redeneert aldus: asbest is gevaarlijk, de grootste bron van asbest is momenteel het asbest ingepakt in dakbedekking, dus die dakbedekking is gevaarlijk en moet weg.

De schatkist wordt er ook nog flink wijzer van

Waarom worden er geen steekproeven gedaan in wijken met asbestdaken? En zijn er afwijkende sterftecijfers uit dergelijke wijken bekend? Je zou zeggen dat er wel wat onderzoek aan een kostenpost van miljarden zou mogen worden besteed. Maar misschien is dat overbodig, als de kosten geheel aan particulieren kunnen worden toegeschreven en de schatkist er ook nog flink wijzer van wordt.

Wij zijn geen tegenstander van asbestdaksanering, maar het moet wel op een manier die rekening houdt met de belangen van de woningeigenaar. En we willen vooral een eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheid voor de oplossing. In de huidige plannen ontbreekt die. Dat is de reden dat wij er niet aan willen meewerken.

Lees ook:

Hoe komt Nederland nu van die tientallen miljoenen vierkante meters asbestdaken af?

Hoe de minister ook zonder asbestverbod de kankerverwekkende vezels van de daken kan laten verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden