null

OpinieEuthanasie

Artsen bieden geen euthanasie aan

Beeld

Agnes Wolbert en Dick Bosscher van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) bestrijden de suggestie dat in sommige delen van Nederland artsen actief euthanasie aanbieden.

Agnes Wolbert en Dick Bosscher

Onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen en de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen laat grote regionale verschillen zien in de toepassing van euthanasie door huisartsen. Een van de onderzoekers, ethicus en theoloog Theo Boer, zei niet te weten waardoor er zulke grote verschillen zijn. Daar is volgens hem meer onderzoek naar nodig (Trouw, 15 januari) .

Helaas sloeg hij vervolgens toch aan het speculeren. Boer vermoedt dat in regio’s waar vaker euthanasie wordt verleend, artsen dit aanbieden aan hun patiënten. Vooral voor iemand die niet bepaald bekend staat als voorstander van euthanasie is dat een sinistere suggestie. Theo Boer heeft er geen bewijs voor, maar zei desondanks in televisieprogramma Nieuwsuur: áls het zo zou zijn, zou dat verontrustend zijn. Het is jammer dat het commentaar van Trouw (Opinie, 19 januari) het idee overneemt dat er zoiets is als een ‘aanbodkant’: In sommige regio’s zouden artsen euthanasie aanbieden.

De realiteit is anders. In de ene regio is sprake van een grotere vráág dan in de andere. Dat heeft onder meer te maken met religie, leeftijd, opleiding en inkomen. Niet geheel toevallig kun je de kaart van dit euthanasieonderzoek vrijwel geheel boven op de kaart leggen die aangeeft waar de leden van de NVVE wonen: in westelijk Nederland. Ook hun profiel komt overeen met dat van de inwoners van de regio’s uit het onderzoek.

Kennis over het onderwerp de vraag laat toenemen

Wij durven op basis van bijna veertigduizend gesprekken die we jaarlijks met onze leden voeren, de conclusie aan dat kennis over het onderwerp de vraag laat toenemen. Vervolgens komt aan de orde of artsen in diezelfde regio bereid zijn euthanasie te verlenen. In Nederland dienen jaarlijks ruim achttienduizend mensen een verzoek om euthanasie in bij hun arts. Zesduizend worden gehonoreerd: een op de drie verzoeken. Als er al sprake zou zijn van vraag en aanbod, dan liggen die twee flink uit elkaar.

De NVVE vindt het bemoedigend dat er regio’s zijn waar veel euthanasieverzoeken worden gehonoreerd. Alsnog moet de vraag worden gesteld waarom dat in andere regio’s veel minder het geval is.

Het onderzoek beperkte zich tot huisartsen die euthanasie uitvoerden. Niet is meegenomen of in regio’s met weinig gevallen van euthanasie door huisartsen juist veel zaken worden opgevangen door het Expertisecentrum Euthanasie of dat huisartsen daar vaker palliatieve sedatie aanbieden. Die laatste groeit namelijk explosief.

Lees ook:
Meer of minder euthanasie, hoe komt dat?

Waarom is er in een gemeente veel of weinig euthanasie? Zes kenmerken van de bevolking in een gemeente blijken een deel van de verklaring.

Makkelijker euthanasie? Dat is een wilde veronderstelling

Ook columnist Bert Keizer betwijfelt of in sommige regio's artsen inderdaad euthanasie aanbieden. “Ik zou eerder denken dat men het in sommige ­regio’s makkelijker afwijst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden