null Beeld

CommentaarArmoedebeleid

Armoede is geen eigen schuld, dikke bult. Het is goed dat Carola Schouten daar iets aan wil doen

Redactie Trouw

Het is goed dat Nederland met Carola Schouten een minister voor armoedebeleid heeft, voor het eerst. In een interview met deze krant, afgelopen zaterdag, liet ze bovendien zien dat ze de problematiek in al haar complexiteit overziet: armoede mag je met recht een veelkoppig monster noemen.

Op Schoutens intenties valt niets af te dingen. Het systeem minder complex maken, regelingen beter op elkaar laten aansluiten, wie kan daar op tegen zijn? Het is schrijnend dat zoveel mensen extra geld mislopen waarop ze recht hebben, omdat ze de regels niet overzien of bang zijn fouten te maken. Deze mensen zitten zelfs nog onder bijstandsniveau, terwijl dat niet hoeft.

Een goede analyse dus. Nu komt het aan op daden. Er zijn meer ministers begonnen met de opdracht om regelgeving te versimpelen, om vervolgens te ontdekken dat de praktijk weerbarstig is. Hopelijk slaagt Schouten er wel in, onder druk van de urgentie van een probleem dat sinds haar aantreden alleen maar groter wordt. De hogere energiekosten en duurdere boodschappen treffen juist de mensen met de laagste inkomens het zwaarst, omdat ze toch al moeite hadden rond te komen en juist zij vaak in de slechtst geïsoleerde huizen wonen.

Het armoedeprobleem moet prioriteit zijn van alle ministers en het parlement

Schouten zal in de praktijk veel zaken moeten doen met andere departementen, te beginnen met volkshuisvesting en klimaat. Ze slaagt alleen in haar missie als haar collega-ministers en het parlement het armoedeprobleem eveneens prioriteit geven.

De eerste test daarvoor is de manier waarop het kabinet zijn eerste grote tegenvallers - de hoge inflatie, de mogelijke rentestijging - gaat opvangen. De meeste mensen zouden er deze kabinetsperiode in koopkracht op vooruit gaan, stond in het regeerakkoord. Dat zit er voorlopig niet meer in. Maar voor zover er toch nog enige ruimte is, moeten juist de laagste inkomensgroepen daarvan profiteren.

Op het punt waarop Schouten tot dusver het meest concreet wordt - het delen van persoonsgegevens van het UWV met de Sociale Verzekeringsbank - zal ze het vertrouwen van parlement en samenleving moeten zien te herwinnen. Schouten wil er voor zorgen dat ouderen met een onvolledige AOW-uitkering een toelage krijgen die ze nu mislopen.

Het uitwisselen van dergelijke databestanden kan totaal uit de hand lopen, zie de toeslagenaffaire. Dat beseft Schouten, en er is geen reden eraan te twijfelen dat zij juist iets positiefs wil doen met die persoonsgegevens. Naast die deugdelijke intenties zal ze ook harde garanties moeten geven dat het ditmaal wel goed uitpakt. Maar het is bemoedigend dat Schouten zich een minister toont die beseft dat armoede vaak geen kwestie is van eigen schuld, dikke bult.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden