Opinie

Archeoloog moeilijk aan de bak? Hij krijgt juist makkelijk werk!

Graafwerk naast de Eusebiuskerk in Arnhem. Beeld ANP
Graafwerk naast de Eusebiuskerk in Arnhem.Beeld ANP

Archeologen komen juist makkelijk aan het werk, schrijft Jan Kolen, decaan van de Faculteit der Archeologie en hoogleraar landschapsarcheologie en cultureel erfgoed aan de Universiteit Leiden.

Jan Kolen

Voor ingewijden in de archeologische wereld riep de kop ‘Afgestudeerde archeoloog komt moeilijk aan de bak’ (Trouw, 21 november) direct vragen op. Gaat het misschien om een oude analyse?

De archeologische professie heeft na 2008 namelijk enkele moeilijke jaren doorgemaakt, omdat de beroepspraktijk sterk afhankelijk is van de bouwwereld. In het onderzoek van het UWV en Elsevier, waar het artikel naar verwijst, zijn inderdaad de afgestudeerden uit 2008 opgenomen als referentiegroep, waardoor een vertekend beeld ontstaat.

De Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden liet in 2017 onderzoek doen naar de loopbaanervaringen van oud-studenten over de afgelopen tien jaar. Meer dan 440 afgestudeerde archeologen uit Leiden deden aan dit onderzoek mee en de resultaten zijn opvallend positief. Van de studenten van de zogenaamde onderzoeksmaster slaagt maar liefst driekwart erin om een zogenaamde PhD-positie te verwerven in binnen- of buitenland – een onderzoeksbaan die uiteindelijk de doctorstitel oplevert. Ook vanuit de reguliere masteropleiding gaat 30 procent van de studenten een dergelijk traject in.

60 procent vindt emplooi

Van de studenten die niet kiezen voor een academische loopbaan gaat 30 procent daadwerkelijk aan de slag als archeoloog bij een archeologisch bedrijf, ingenieursbureau, erfgoedinstelling, museum of gemeente waar zij hun kennis van het verleden inzetten voor de toekomst. Alles bij elkaar opgeteld vindt zo’n 60 procent van de afgestudeerden emplooi in de archeologie.

Buiten het vakgebied krijgen afgestudeerde archeologen eveneens volop kansen. Meestal gaat het dan om studenten met specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld in de IT. Jonge archeologen zijn naar eigen zeggen ook aangenomen vanwege hun probleemoplossend vermogen – een vaardigheid die door het oplossen van de vele archeologische puzzels is aangescherpt.

Hoe dan ook, de positieve ervaringen van oud-studenten vallen niet te rijmen met de negatieve conclusies van het ­onderzoek door het UWV en Elsevier. Niet alleen de universiteiten, maar ook erfgoeddiensten van overheden en de archeologische bedrijven reageren verbaasd.

Archeologen zijn, kortom, hard nodig in een samenleving die zich de lessen van het verleden steeds meer ter harte neemt om voor zichzelf een betere toekomst te ontwerpen.

Lees ook:

Waarom studenten een studie kiezen die weinig kans geeft op een baan

Het halen van een masterdiploma is altijd reden voor een feestje. Maar voor een deel van de 39.000 studenten die elk jaar afstuderen aan de universiteit is het feest snel voorbij. Het vinden van een goede baan, het uurloon, het jaarinkomen en de baanzekerheid lopen namelijk behoorlijk uiteen, blijkt uit een ranglijst die uitkeringsinstantie UWV samenstelde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden