null Beeld

ColumnIlyaz Nasrullah

Apple’s AirTag is een surveillance-netwerk waar je ongevraagd aan deelneemt

Ilyaz Nasrullah

Dit heeft u vast weleens meegemaakt: u staat op het punt de deur uit te gaan, en ineens vindt u uw sleutels niet! Om de ongemakkelijke zoektocht die dan volgt de wereld uit te helpen, heeft Apple in 2021 de AirTag uitgebracht. Met dit apparaatje ter grootte van een muntstuk aan uw sleutelbos, kunt u uw sleutels met uw iPhone opsporen. Die telefoons kunnen de precieze locatie detecteren van AirTags die in de buurt zijn. Dat klinkt als een leuke gadget voor mensen met te veel geld, maar het blijkt een naïeve en gevaarlijke uitvinding.

Want uw AirTag wordt niet alleen door uw iPhone gezien, maar ook door iPhones en iPads van anderen. Als zo’n apparaat een AirTag ziet, rapporteert het de locatie van die AirTag aan het ‘Zoek mijn’-netwerk van Apple. Dit gebeurt anoniem en automatisch. Daardoor kunt u uw sleutels ook buiten de deur terugvinden: er hoeft maar iemand met een iPhone recent in de buurt van uw AirTag geweest te zijn om de actuele locatie ervan in uw ‘Zoek mijn’-app op te kunnen vragen.

Met een kanon op een mug schieten

Het duurde even voor ik doorhad wat dit betekent. Om sleutels terug te kunnen vinden heeft Apple van haar gebruikers een wereldwijd surveillance-netwerk gemaakt. Dit is de moderne versie van met een kanon op een mug schieten. Erger nog: om op een mug te schieten is Apple een kanon gaan uitvinden. En wie anderen met kanonnen laat schieten, is zelf verantwoordelijk voor de schade die de kogels aanrichten.

Vlak voor de jaarwisseling bijvoorbeeld, schreef The New York Times dat AirTags vermoedelijk gebruikt worden om mensen stiekem te volgen. In het artikel kwamen helaas alleen vrouwen aan het woord die geloven dat zij via een AirTag gevolgd werden. Dat verbaast me niet, want in onze samenleving zijn vrouwen niet veilig op straat. Aan die onveiligheid draagt Apple nu bij.

Zo werd in het artikel het geval besproken van een vrouw die een AirTag vond die achter de kentekenplaat van haar auto was gepropt. Toen zij de locatiegeschiedenis van de AirTag bekeek, kon zij de reis (inclusief tussenstops) zien die zij de afgelopen paar uur had afgelegd. Het enge is dus dat de eigenaar van de AirTag die reis ook kon zien.

Schijnmaatregel

Waarom ging de vrouw eigenlijk naar de AirTag op zoek? Zij had het geluk dat ze een iPhone gebruikt. Als zo’n telefoon een paar uur achter elkaar een onbekende AirTag detecteert, wordt de iPhone-gebruiker hiervan op de hoogte gesteld. Volgens Apple moet dit het ongewenst volgen van mensen helpen voorkomen, maar het is een schijnmaatregel. In een paar uur tijd is iemand allang naar huis gevolgd.

Mensen zonder iPhone hebben helemaal pech. Android-gebruikers die willen weten of ze door een AirTag gevolgd worden, moeten een app van Apple installeren. Deze app werkt niet eens automatisch, waardoor het zoeken naar AirTags steeds handmatig opgestart moet worden. Behalve dat het onpraktisch is, ontduikt Apple op deze manier haar eigen verantwoordelijkheid. Waarom moeten mensen zichzelf beschermen tegen Apple-technologie waar zij niet om hebben gevraagd?

Alleen Apple is verantwoordelijk voor haar véél te krachtige surveillance-netwerk. Apple kan het ongewenst volgen oplossen door AirTags alleen te laten communiceren met de iPhone en iPad van hun eigenaar. Ingrijpen moet hoe dan ook gebeuren, want de problemen die de AirTag kan veroorzaken, wegen niet op tegen het voordeel van het kunnen vinden van uw sleutels.

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah schrijft om de week op de opiniepagina een column over digitalisering. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden