vraag van monic

Antwoorden op de vraag van Monic: voelt u zich Europeaan?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Monic Slingerland vroeg of u zich Europeaan voelt. Veel lezers voelen zich wel Europeaan, maar vinden dat het Europese ideaal nog lang niet bereikt is.

Redactie

Nog niet voltooid

Ik denk dat ik mij Europeaan voel, maar mij meer kan identificeren met de Noord-Europese landen dan met de landen in Zuid-Europa. Het proces om mijzelf als Europeaan te bestempelen is nog niet voltooid.

Otto Schutte Bovensmilde

Lukt niet

Ik zou mij zo graag Europeaan willen voelen, maar het lukt telkens weer niet. Iedere keer als ik een gevoel van Europese samenhorigheid uitdraag, lijkt het neergesabeld te worden. Het lijkt alsof ik een groepsgevoel wil ervaren dat niet bestaat. Zolang ik mij met niemand Europeaan kan voelen, val ik toch weer terug op mijn Nederlanderschap.

Lars Slobbe Waalwijk

Eigen smoel

Wis en waarachtig voel ik me Europeaan. Ik ben een van die Vlamingen, die zich Europeaan weet en het Belg-zijn als een hinderlijk aanhangsel beleeft. Verdrukt door de Franstaligen richtte ik mijn hoop evident op het Europa van de regio’s, maar Europa is helaas een ontgoocheling. De EU is te snel uitgebreid, haar democratie een ­wassen neus. Ze loopt de VS achterna, haar identiteit leeft niet. Waar is de ­eigen smoel van Europa?

Herman Van Dooren Lagos (Portugal)

Rechtsbescherming

Geboren (1945) en getogen in Den Haag en omgeving heb ik mij nooit specifiek Nederlands gevoeld. Maar toen ik in 1979-1981 in Thailand woonde, voelde ik mij plotsklaps ­Europeaan en dat is ook gebleven. De oorzaak was dat een grote krottenwijk in Bangkok destijds met ruw geweld werd platgebrand om plaats te maken voor woningbouw voor de rijken. Rechtsveiligheid en rechtsbescherming voor iedereen treft men buiten het Europa van nu maar zelden aan.

P.D. van der Haer-Rueb Voorburg

Leiders zonder moed

Ik voelde heel veel vreugde in 1992 toen het verdrag van Maastricht werd getekend. Maar wat een teleurstelling bleek ‘Europa’ te zijn. Een geldverslindende bureaucratische moloch met ‘leiders’ zonder moed, die wel de ­economische voordelen willen maar geen politieke macht willen afstaan.

Ien GM van der Pol Baarn

Hollandse discussie

Ik ben een Limburger (als kind in Brazilië gewoond) die toevallig in Nederland woont. Een deel van mijn familie woont in het huidige Belgisch Limburg en van mijn vaders kant zijn er roots in Duitsland. Dus ja, ik voel mij op de eerste plaats Limburger. Daarna voel ik me vooral Europeaan en dan Nederlander. Onze toekomst ligt in Europa waarbij je je best Nederlander of Belg, Vlaming, Limburger kunt ­blijven voelen.

Peter Hendrickx Nuenen

Hondsbrutaal

Ik voel me niet alleen Europeaan, maar ben het ook. Ik kom uit een Friese familie, heb een Britse echtgenoot, woon en werk in Frankrijk en deels in Spanje. Desondanks voel ik me in tweede instantie Fries. Hollanders waren altijd die toeristen die onze vaarten en meren kwamen bezetten op hondsbrutale wijze. Ik sta er dan ook altijd op dat men mijn vaderland ­Nederland noemt. Tot vervelens toe.

Sytze Dam Calahonda ( Spanje)

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier eerdere vragen en antwoorden terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden