Vraag van Monic

Antwoorden op de vraag van Monic: Terugkeer IS-bruiden blijft een duivels dilemma

Vrouwen gekleed in nikab betreden de rechtszaal, tijdens het grote Haagse jihadproces. Beeld ANP

Moeten IS-bruiden terug kunnen keren? En hun echtgenoten? Die vraag stelde chef opinie Monic Slingerland aan onze lezers. Een selectie uit hun reacties.

Erg stoer

Houd je vrienden dichtbij, maar je vijanden dichterbij. Het is politiek gezien erg stoer om te zeggen dat IS-strijders niet meer welkom zijn in Nederland. Maar de echte vraag is: welke houding waarborgt de veiligheid van Nederland? Misschien hebben deze IS-strijders spijt, misschien hebben ze nu minder radicale ideeën. In mijn beleving kun je deze mensen beter gecontroleerd terughalen.

Otto Schutte Bovensmilde

In een dip in hun leven

Onbegrijpelijk dat IS-bruiden en hun kinderen nog steeds niet zijn teruggekeerd. Angst voor radicalisering? Het gros van de kinderen is nog geen vijf jaar. Daar blijven vergroot juist de kans op radicalisering, dus hoe sneller ze naar Nederland komen, hoe beter. Als ik de verhalen van de mannen lees, zie ik jonge mannen in een dip in hun leven, op zoek naar avontuur of naar erkenning. Mensen die zo makkelijk zijn te beïnvloeden, zijn dat ook met een intensief deradicaliseringsprogramma.

Aja Leemans Amsterdam

Hoogverraad

Verdienen kalifaatgangers een terugkeer naar Nederland? Nee. IS, een rovende bende moorddadig tuig, is altijd en voor iedereen duidelijk geweest in haar doel en motief: wereldverovering en onderwerping. Iedereen die zich bij IS aansluit, pleegt zodoende hoogverraad aan zijn eigen geboorteland. Niemand die zoiets doet, verdient een tweede kans. Moreel gezien is de meest juiste oplossing voor deze situatie overlevering van alle kalifaatgangers aan Irak of Syrië. Hun kinderen kunnen vervolgens worden ondergebracht in pleeggezinnen in de regio.

Erik Bakker Leiden

Blunder

Ik denk dat het een blunder is om onze IS’ers te repatriëren en hier te berechten. Ons rechtssysteem is niet geschikt voor dit soort oorlogsmisdaden. Ze moeten in handen blijven van de Koerden, Irakezen of uitgeleverd worden aan het Syrische regime.

Kees van Wijngaarden Dordrecht

Foute Nederlanders

Vooral voor de kleine kinderen vind ik het onmenselijk en onchristelijk om ze daar in de kampen te laten. Ook de moeders die vaak erg jong waren toen ze vertrokken, moeten mee terug. Ze zijn de enigen die de kinderen in deze onveilige situatie het beste kennen. Natuurlijk moeten ze gescreend worden, onder controle gesteld en zo nodig gestraft. Maar hoe langer je hiermee wacht, hoe groter de haat tegen Nederland en het westen wordt. Ook vind ik dat de Koerden die tegen IS gevochten hebben nu niet met deze foute Nederlanders moeten worden opgezadeld.

Mieke Beun Apeldoorn

Bagdad en Damascus

Het stuit me tegen de borst dat deze mensen voor een Nederlandse rechter zouden moeten verschijnen. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor de (Nederlandse) IS-strijders, maar eerder door ze uit te leveren aan Irak en Syrië dan door ze hier te berechten. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Irak en Syrie. Waarom laten we de berechting niet over aan de regeringen in Bagdad en Damascus?

Erik Berwers Gouda

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden