null

OpinieDigitale wereld

Anti-witwaswet bedreigt onze privacy

Het kabinet schiet door met het volgen van de burger, schrijven Michiel Suijker en Bram van Bon van de JOVD, de jonge liberalen. De VVD en D66 moeten hun opvattingen over privacy bijstellen, vinden ze.

Michiel Suijker en Bram van Bon

In een vrije samenleving is het van belang dat de overheid acteert vanuit haar kernbeginsel. Het kernbeginsel van een legitieme overheid is dat zij niet alleen burgers aan de wet houdt, maar zelf ook handelt in de geest van de wet. Afgelopen week verdedigde minister Kaag de witwaswet. Hiermee wordt het mogelijk alle transacties vanaf 100 euro in een centrale database te beheren.

Het is bezwaarlijk dat het recht op privacy op losse schroeven staat door de doorgeschoten fixatie op law and order van de kabinetten-Rutte. Het doel is om de financiering van witwassen tegen te gaan, maar volgens de JOVD heiligt het doel niet altijd de middelen. Zeker niet als de overheid zich met die middelen buiten het kernbeginsel van haar legitimiteit plaatst. In deze wetgeving wordt niet alleen de privacy van witwassers geschonden, maar van alle burgers. Een transactie van 100 euro is immers al bij de gemiddelde tandartsafspraak bereikt.

Bedreigingen

De JOVD wijst de politiek breder op het belang van privacy, omdat onze generatie opgroeit in een gedigitaliseerde omgeving. We communiceren met contacten in Australië, we downloaden routes en halen snel de juiste informatie van Google. Probleem is dat deze transitie naar een digitale wereld ook bedreigingen oplevert. Af en toe worden we door een Edward Snowden op de gevaren gewezen, maar zien onze politici wel voldoende de keerzijdes?

Er zijn gegronde redenen om dat te betwisten, aangezien privacy voortdurend op een lager beleidspitje is gezet. Nederlandse binnensteden hangen vol met camera’s die gebruikmaken van gezichtsherkenning. Onze overheid heeft gebruik gemaakt van etnische algoritmes om onschuldige en weerloze burgers van hun centen te beroven. En dankzij de ‘sleepwet’ slaat onze overheid ongekend grote hoeveelheden data op. Tot overmaat van ramp wil het kabinet nu alle geldtransacties gaan monitoren. De dystopische roman 1984 van George Orwell was bedoeld als toekomstwaarschuwing, maar ons kabinet gebruikt deze roman eerder als handleiding.

De JOVD roept VVD en D66 op hun mentaliteit te veranderen. Privacy dient als bouwsteen van het ­liberalisme en onze rechtsorde te worden beschouwd, in plaats van als barricade waar creatief omheen kan worden gezeild. In een land waar de overheid kan volgen hoeveel je maandelijks spendeert aan goede doelen, religieuze instellingen of andere privéaangelegenheden moeten we niet willen leven.

Lees ook:

OM: Nieuwe witwaswet helpt de strijd tegen zware criminaliteit

Het Openbaar Ministerie vindt het cruciaal voor de bestrijding van zware georganiseerde misdaad dat banken alle transacties van klanten boven de 100 euro mogen gaan delen, ook al tast het de privacy van klanten volgens de privacywaakhond AP disproportioneel aan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden