Commentaar

Anti-hiv-pil is nuttig voor kwetsbare homo

Een boot tijdens de Canal Pride in Amsterdam roept mensen op om zich gratis te laten testen op HIV. Beeld Hollandse Hoogte / Paulien van de Loo

Het is niet wenselijk dat de overheid mensen stimuleert om onbeschermde seks te hebben. Dat bezwaar was ook deze week volop te horen in reactie op het advies van de ­Gezondheidsraad om PrEP te beschouwen als belangrijke zorg, die de overheid mogelijk moet maken. Wie deze pil inneemt, is al kort daarna beschermd tegen het hiv-virus. 

Zo zouden na jarenlange campagnes voor ‘safe sex’ – die de hiv-epidemie flink hielpen terugdringen – mensen ineens het perfecte excuus hebben om voorbehoedsmiddelen als condooms uit het raam te gooien.

Een reëel bezwaar: zulk gedrag is niet uit te sluiten als het preventieve medicijn breed wordt aangeboden en als de kosten – nu 50 euro per maand – grotendeels ­worden gedragen door het collectief. Het advies van de Gezondheidsraad verdient ook om andere redenen een gezonde dosis scepsis. De raad denkt dat een behoorlijk deel van de huidige besmettingen, toch nog steeds achthonderd per jaar, voorkomen kan worden. Hoeveel, daarover bestaan nog geen cijfers. Verstrekking kan dan ook hoogstens bij wijze van proef, geeft dit rapport aan. Het effect van deze maatregel zou na een tijd moeten worden geëvalueerd.

Terecht citeert de Gezondheidsraad Amsterdams onderzoek naar de groep die het grootste risico loopt op hiv-besmetting: mannen die seks hebben met mannen. In Amsterdam is PrEP al langer beschikbaar en daar is het condoomgebruik niet gedaald. Blijkbaar beseffen veel mannen terecht dat het middel niet beschermt tegen andere seksueel overdraagbare ziektes. Doorslaggevend om verstrekking en vergoeding van PrEP mogelijk te maken, is een ander argument van de raad. In de groep homoseksuelen zijn met name jongeren en migranten kwetsbaar voor een hiv-infectie. De samenleving moet vooral hen beschermen tegen deze aandoening, die weliswaar niet meer dodelijk is, maar wel ingrijpend.

Preventie

Wie nog het bezwaar heeft ‘dat we nu allemaal meebetalen aan onbeschermde seks’ mag gerustgesteld worden door het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat het voorkomen van hiv-besmetting juist geld uitspaart. Hoewel ook hier geldt: eerst zien, dan geloven.

Wat nogal eens vergeten wordt, is dat de Gezondheidsraad niet de eerste adviseur is van het kabinet als het gaat om het basispakket in de zorgverzekering. Er zal nog een flink robbertje gevochten moeten worden over deze kwestie. De Gezondheidsraad geeft ook een voorzet die de voorvechters minder zal bevallen: overweeg om de PrEP-gebruiker een eigen bijdrage te laten betalen. Want, zoals het advies fijntjes opmerkt, seksueel gedrag is ook eigen verantwoordelijkheid. Dat zal niemand ontkennen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees meer over het advies van de Gezondheidsraad om de PrEP-pil op te nemen in het basispakket: 'Advies: Verstrek preventief hiv-medicijn aan homo's'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden