Opinie

Anti-abortusacties dragen juist bij aan gevoelens van schaamte

Beeld ANP

Organisaties als Schreeuw om Leven suggereren dat vrouwen als gevolg van een zwangerschapsafbreking psychosociale problemen ervaren. Juist anti-abortusacties dragen bij aan versterking van het taboe en schaamte- en schuldgevoelens bij vrouwen, aldus Ineke van der Vlugt, programmamanager anticonceptie en abortus bij Rutgers.

In het artikel over de pro-life organisatie Schreeuw om Leven (Trouw, 17 april), staat een aantal uitspraken over abortus die om correctie dan wel nuance vragen.

Nederland heeft met ongeveer 30.000 zwangerschapsafbrekingen per jaar een relatief zeer laag aantal abortussen. Het is een grote verworvenheid dat vrouwen in Nederland toegang hebben tot een breed palet aan anticonceptiemethoden en zelf kunnen bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen zij zouden willen. Wanneer zij onverhoopt toch ongewenst zwanger raken, is er goede begeleiding en zorg voor vrouwen die de zwangerschap willen afbreken. Ruim de helft van de zwangerschapsafbrekingen vindt plaats in de eerste zeven weken van de zwangerschap.

In het artikel wordt geen recht gedaan aan de complexe situatie en belastende omstandigheden waarin vrouwen veelal verkeren. Vrouwen nemen na (lang) wikken en wegen een persoonlijk en weloverwogen besluit. Vaak speelt er een mix aan materiële, relationele, sociale en psychische factoren. Om een kind op te voeden en te verzorgen is meer nodig dan goede huisvesting en geld. Het vraagt om een stabiele leefsituatie, en idealiter twee ouders die een kind de komende jaren liefde, veiligheid, goede zorg en opvoeding kunnen geven.

Psychosociale problemen

Ten onrechte wordt gesuggereerd dat vrouwen als gevolg van een zwangerschapsafbreking psychosociale problemen ervaren. Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat er geen causaal verband bestaat, en dat een groot deel van de cliënten al vóór de abortus last had van psychosociale problemen.

Anti-abortusacties zijn uitermate ­kwetsend voor abortuscliënten en dragen juist bij aan versterking van het taboe en van schaamte- en schuldgevoelens.

Een onbedoelde zwangerschap is vaak het gevolg van domweg pech of geen dan wel verkeerd gebruik van anticonceptie. Des te opmerkelijker is het dat Schreeuw om Leven wel seksuele voorlichting geeft op scholen maar het meest essentiële onderwerp, anticonceptie en bescherming tegen een zwangerschap, niet bespreekt.

Laten we onze energie steken in preventie van onbedoelde zwangerschappen en ervoor zorgen dat elk kind dat ter wereld komt, gewenst is. Als vrouwen die ongewenst zwanger zijn geen eigen keuze meer kunnen maken, is alle strijd voor reproductieve zorg en rechten voor niets geweest. 

Lees ook:

Schreeuw om Leven heeft één missie: abortus moet uit Nederland verdwijnen

Wie zijn de mensen die demonstreren bij abortusklinieken? Wat motiveert hen? Fotograaf Fleur Wiersma volgde een jaar anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven. Trouw-redacteur Stijn Fens sprak met de directeur en een vrijwilliger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden