Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland

Anders denken over de kerk? Dat hangt van de paus af

Bisschoppen spraken over ecologie en de afschaffing van het celibaat. Deed hun synode het conservatieve beeld van de kerk kantelen?

Andere wereld

De synode heeft mijn beeld niet veranderd. De rooms-katholieke kerk streeft al haar hele bestaan naar een andere wereld dan die waar we het nu mee moeten doen. Het is zeker interessant dat de kerk in het Amazone­gebied opkomt voor de lokale bevolking door te protesteren tegen houtkap. Daar is de kerk kritisch over het politieke bestel. Tegelijk wil ze een probleem oplossen, het grote tekort aan priesters en voorgangers. Ik ben blij dat in dit geval de celibaatsverplichting mogelijk wordt losgelaten. Het celibaat zou een keuze moeten zijn maar is sinds de dertiende eeuw een verplichting. Het is jammer dat vrouwen nog niet worden toegelaten tot het priesterschap, maar het inzicht dat de kerk het moet doen met mensen, lijkt wel door te dringen.
Hans Garritsen, Nijmegen

Paus is aan zet

In zekere mate is mijn beeld veranderd. Het heeft me in aangename zin verrast dat zoveel bisschoppen zich positief hebben uitgelaten over de mogelijkheid om gehuwde mannen tot priester te laten wijden. Ik hoopte er wel op, maar vreesde de uitkomst van de stemming. Nu is paus Franciscus aan zet, waarschijnlijk in december.
Nico Smit, diaken, Hilversum

Seksuele uitspattingen

Ik denk dat het antwoord in het spreekwoordelijke midden ligt: of het beeld van de rooms-katholieke kerk echt is veranderd, moet nog blijken. We hekelen nog steeds de misstanden als het gaat om seksuele uitspattingen met minderjarigen. Bij de houtkap in het Amazonegebied blijken inwoners andere associaties te hebben met de kerk. Mijn realiteitszin zegt dat een celibatair leven onnatuurlijk is en kan leiden tot excessen, zoals herhaaldelijk in de pers is beschreven. En ook dat in de Bijbel nergens staat dat het zo moet. Je kunt prima dienen en voorgaan als getrouwde kapelaan, pastoor, priester of bisschop. Kiezen voor de weg naar afschaffing van het celibaat, dat zal zeker het beeld van de kerk doen veranderen.
Peter Herdingh, Soest

Te oud en te star

Ondanks dat er allerlei mensen zijn die vurig hopen dat het celibaat zal worden afgeschaft, denk ik dat het er niet van zal komen. De groep geestelijken die hierover moet beslissen is te oud en te star om veranderingen door te voeren. Dat is al eeuwen zo. De aartsbisschop van Utrecht zal net zo lang tegengas geven tot hij omvalt. Ook veel van de huidige kerkgangers zullen volgens mij weinig voelen voor veranderingen.
Albert Kruiter, Borger

Goede herders

De synode heeft mijn beeld absoluut niet veranderd. Bedenk dat de deel­nemers vooral bisschoppen uit het Amazonegebied waren, aangevuld met een klein aantal vertegenwoordigers uit de rest van de wereld. De paus zou verstandig zijn als hij het advies om in dit gebied ook getrouwde mannen priester te laten zijn, overneemt. Er zijn op deze wereld veel mensen die niet kunnen beloven celibatair te leven, trouw aan God zoals een man monogamie belooft in het huwelijk. Maar die mensen kunnen goede herders in de kerk zijn.
Steef van den Berg, Alphen aan den Rijn

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden