Column

Andere partijen moeten werkeloos toekijken bij het onnatuurlijke een-tweetje tussen Rutte en Baudet

Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Tussen de Nederlandse en de Franse politiek bestaan weinig aanknopingspunten als het gaat om de fundamenten en de expressie van beide systemen en cultuur. Maar in deze verkiezingscampagne lijken de toegepaste electorale strategieën zowel in Nederland als in Frankrijk verdacht veel op elkaar. 

In beide landen probeert de zittende politieke leider een tweegevecht te maken van deze Europese verkiezingen. Het gaat om een kunstmatige confrontatie met een nationaal-populistische tegenstander die in beide gevallen in de stembusuitslag op het nippertje als grootste partij dreigt te worden gekroond.

Dat de democratie hier lelijk wordt gepasseerd, komt door het feit dat de overgrote meerderheid van de overige partijen hiermee feitelijk buitenspel wordt gezet. Of liever gezegd, door de duellisten als tweede garnituur wordt gedevalueerd. In Frankrijk is president Emmanuel Macron al een paar weken bezig het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen tot de enige opponent van zijn partij te bombarderen. Hij doet het zelf voorkomen dat met een overwinning voor de populisten zondagavond, de jaren dertig uit de catacomben van de geschiedenis zullen herrijzen. Beide lijsten scoren in de peilingen rond de 23 procent, wat op zich geen noemenswaardig politieke consequenties mag hebben op Europees of nationaal niveau. Maar als het om prestige en imago gaat heeft Macron in de EU veel te verliezen. Hij, die sinds zijn verkiezing twee jaar geleden zo ambitieus was dat hij de informele leiding van de EU van Angela Merkel dacht te kunnen overnemen, heeft een paar keer de deksel op zijn neus gekregen. Zijn plannen voor meer ­integratie ontmoetten weinig bijval in Europese hoofdsteden. Als hij in eigen huis door de eurosceptici van RN wordt verslagen, zal zijn krediet in Brussel tot een verwaarloosbare hoeveelheid slinken.

In feite probeert premier Rutte dezelfde tactiek toe te passen door leider van Forum voor Democratie (FvD) Thierry Baudet persoonlijk uit te dagen. Hier geen angst zaaien over marcherende laarzen maar wel over de wereldvreemde nexit-obsessie van Baudet, wetend dat de gemiddelde FvD-kiezer daar weinig voor voelt. Alleen is dit selecte onderonsje, dat morgen in een tv-debat resulteert, nog gekker dan in Frankrijk. Samen zijn VVD en FvD goed voor slechts 30 procent van de stemmen. De overige Nederlandse partijen, die bijna driekwart van het electoraat vertegenwoordigen en aan de zijlijn werkeloos moeten toekijken hoe dit onnatuurlijke een-tweetje zich ontrolt, mogen zich best bekocht voelen. Als de eerste plek hier ook een kwestie van prestige en imago is, dan is het misschien ook een hint voor een aanstaand vertrek van Mark Rutte naar Brussel.

Ik dicht de premier overigens een grote kans toe om het debat te winnen. Maar dan moet hij niet alleen de nexit als onderwerp aankaarten maar ook de steeds radicaler wordende houding en uitspraken van Baudet. De FvD-leider schreef dit weekeinde in een essay dat hij niet veel moet hebben van euthanasie, abortus en werkende vrouwen.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Lees ook:

Partijen vallen over Baudets uitspraken over vrouwen, euthanasie en abortus

Een paar dagen voor de Europese verkiezingen weet Thierry Baudet opnieuw de aandacht naar zich toe te trekken. Dit keer met een essay waarin hij zich kritisch uit over abortus, euthanasie en werkende vrouwen.

‘Fröbelende zolderkamergeleerde’ versus de premier: Rutte en Baudet hopen op tweestrijd op rechts

Thierry Baudet heeft de handschoen van Rutte opgepakt voor een rechtstreeks debat. Daarmee opent zich een tweestrijd op rechts voor de Europese parlementsverkiezingen, die andere partijen in de schaduw kan stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden