null Beeld
Beeld

CommentaarAfvalcrisis

Amsterdam heeft zich verslikt in zijn afvalambities

Trouw

Leuk geprobeerd van de gemeente Amsterdam: de Vereniging Afvalbedrijven spreekt de hoofdstad, niet onlogisch, aan op haar verantwoordelijkheid voor de problemen rond afvalverbrander AEB, die al weken grotendeels plat ligt. De gemeente brengt daar zonder blikken of blozen tegenin dat het huidige gebrek aan verbrandingscapaciteit een nationale kwestie is.

Nationaal is de kwestie zeker, omdat door het uitvallen van vier van de zes AEB-verbrandingsovens de hele Nederlandse afvalverwerking in de problemen is geraakt. Het is zelfs een internationale kwestie, omdat AEB ook buitenlands, vooral Brits afval verbrandt. Alleen door afval van heinde en verre naar Amsterdam te slepen, waren de ovens rendabel te maken.

Aan de basis van dat gesleep met afval en de huidige problemen liggen toch echt de ambities van Amsterdam. De gemeente kreeg het op enig moment in haar hoofd dat de afvalbusiness een goudmijntje was. Wat volgde was een opeenvolging van te rooskleurige voorspellingen, enorme kostenoverschrijdingen en niet waargemaakte verwachtingen, tot uiteindelijk het buiten gebruik stellen van de ovens, omdat zelfs de veiligheid van het personeel niet meer gewaarborgd was.

Om alle commerciële ambities waar te maken, moest het bedrijf worden verzelfstandigd. Tegelijk wilde Amsterdam stevig grip houden op AEB om daarmee de, op zichzelf wenselijke, duurzame ambities waar te maken. Daardoor is AEB met handen en voeten gebonden aan de wensen van zijn enige aandeelhouder. Die is zelf verstrikt geraakt in langlopende contractuele verplichtingen. Zo zijn 35.000 huishoudens voor hun verwarming van AEB afhankelijk – een constructie waarin per saldo niemand een kant op kan.

Het gesleep met afval moet stoppen

Amsterdam heeft zich al met al verslikt in zijn ambities. Daarvan worden de gevolgen ver buiten de hoofdstad gevoeld, nu de overgebleven AEB-verbrandingsovens alleen het Amsterdamse afval nog kunnen verwerken.

Dat laatste is overigens best wenselijk: afvalverbranding op een logische schaal, dichtbij huis. De AEB-centrale moet deels weer zo vlug mogelijk worden opgestart om voldoende warmteopbrengst voor de stad te garanderen. Vraag is wel of alle zes verbrandingsovens weer volledig in bedrijf moeten worden genomen. Het gesleep met buitenlands afval naar Amsterdam zou op termijn sowieso moeten stoppen, vanuit de dringende gewenstheid van de circulaire economie.

Laat Amsterdam, liever dan dromen over geld dat nooit binnen rolde, realistisch nadenken over een strategie om AEB een maatje kleiner te maken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

De afvalcentrale van Amsterdam is een soort Noord-Zuidlijn. Hoe kon het zo ver komen?

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf kampt met zulke grote problemen dat de gehele afvalsector er last van heeft. De kosten lopen in de miljoenen en enig aandeelhouder Amsterdam ziet de bui al hangen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden