Column

Amerika staat een enorme krachtmeting te wachten

Stevo Akkerman  Beeld Trouw
Stevo AkkermanBeeld Trouw

De New York Times ligt weer elke ochtend in de voortuin; krantenbezorgen is krantenwerpen in Maplewood, New Jersey. De gele schoolbus rijdt als vanouds door de straat, er zitten eekhoorntjes in de bomen en de hond en de kat doen alsof ze me ontzettend gemist hebben.

Stevo Akkerman

Ik kom hier al zolang als mijn zus en haar man hier wonen, in het achterland van Manhattan. Vertrouwd terrein na bijna twintig jaar, al kleeft er aan het woord ‘vertrouwd’ enige twijfel sinds Donald Trump twee jaar geleden de verkiezingen won; wat is dit Amerika voor een land dat deze man president kon worden? De enige troost is dat menig Amerikaan zich dat ook afvraagt, zeker in het liberale noordoosten.

Toen ik hier in februari 2017 was, een maand na de inauguratie van Trump, troonde mijn zus me direct na aankomst mee naar een bijeenkomst in de Morrow Methodist Church, waar een lokale verzetsgroep in het leven werd geroepen. Resist! Elf mensen in een kring, negen vrouwen en twee mannen, vast van plan om hun eigen district Trump-vrij te houden en direct te beginnen met het verhinderen van zijn herverkiezing in 2020. De slapende kiezers, of liever niet-kiezers, die zich wild waren geschrokken van de overwinning van The Donald, moesten gemobiliseerd worden om de democratie te redden. Het leidde tot aandoenlijke taferelen bij het gemeentehuis, waar een man of dertig onder gitaarbegeleiding dappere liedjes zong. Ik wist dat ik er niet lullig over mocht doen, maar dat kostte me wel enige moeite.

Opbouwen

En hoe is het nu, bijna twee jaar later? Het antwoord komt van de overkant van de straat, waar Lillian Hawkins woont. Zij is voorzitter van wat inmiddels een officieel geregistreerde non-profitorganisatie is: ‘Soma in action’. Het spontane verzet van toen is een samenwerkingsverband geworden van actieve burgers uit Maplewood en het aanpalende South-Orange, en hun werk bewijst dat het lot van een democratie niet alleen wordt bepaald op het politieke hoofdpodium, maar evenzeer in de zaaltjes achteraf.

“Verzet is voor mij niet het sleutelwoord”, zegt Hawkins. “Wij willen dingen opbouwen. Maar daarvoor is wel nodig dat Donald Trump vertrekt.” Haar organisatie doet allerlei praktische projecten, onder meer voor migranten, maar heeft zich vooral ook ingespannen om zoveel mogelijk Republikeinen uit hun zetels te wippen in het Huis van Afgevaardigden. ‘Flip the seats.’ Dat is gelukt. New Jersey heeft twaalf zetels in het Huis, bij de tussentijdse verkiezingen in november gingen elf daarvan naar de Democraten, een winst van vier.

Wat in New Jersey gebeurde, gebeurde elders ook, en nu staat Amerika een enorme krachtmeting te wachten – de talkshows ontploffen al van opwinding, zag ik gisteren op tv. Vanaf januari hebben de Democraten het voor het zeggen in het Huis, waardoor ze via parlementaire onderzoeken alle schandalen van Trump bloot kunnen leggen en al zijn plannen kunnen torpederen. Hij is daarmee misschien nog niet verslagen, maar één ding is duidelijk: onderschat nooit de impact van lullige liedjes.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt. Lees meer op trouw.nl/stevoakkerman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden