null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnBabah Tarawally

Alweer kan mijn moeder niet naar Nederland komen

Babah Tarawally

Met mijn laptop op schoot zit ik naast mijn bejaarde moeder. Samen kijken we via Google Earth naar onze planeet. Voor mij een manier om haar visueel op reis te ­laten gaan. Mijn moeder houdt niet van reizen en al de 25 jaren dat ik in Nederland woon, is ze hier nooit geweest. Als ik haar vraag om mij te komen opzoeken, zegt ze dat ze liever blijft waar ze is, de plek die ze kent.

Ik begrijp haar wel. Haar omgeving is de ­wereld in één land, omgeven door liefdevolle familie, vrienden, een groene natuur, prachtige bergen en paradijselijke stranden. Hoewel ik haar gevoel en keuze respecteer, vind ik het toch jammer. Mede omdat de rest van de wereld niet zo in elkaar zit. Vooral Europeanen reizen graag als toeristen, avonturiers en ontdekkingsreizigers. De wereld achten ze grenzeloos en met hun paspoorten krijgen ze vrij makkelijk overal toegang toe. Dit privilege geldt niet voor mijn moeder of de vele Afrikanen die ook graag de wereld willen bezichtigen.

Misschien wordt visueel reizen wel de toekomst van toerisme als we muren blijven bouwen tussen onze landsgrenzen. Veel (Afrikaanse) jongeren doen het nu al via internet en sociale media, door het lezen van tijdschriften en boeken, door gebruik te maken van hun mobiele telefoon en het bekijken van films. Zo komen ze in contact met westerse landen en vreemde culturen. De behoefte om te reizen is aanwezig, maar door de ­restrictie op toeristenvisa voor Afrikanen, maken veel jongeren de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee.

Deze ellende kunnen we staken als Afrika ook zijn grenzen op slot doet, stelt collega-opiniemaker Alphonse Muambi. Zijn onorthodoxe idee wordt doorgezet in een mockumentary van komediant en programmamaker Mo Hersi, waarin hij inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn wanneer alle Afrikanen uit Europa vertrekken en alle Europeanen Afrika verlaten. Europa verliest de ­migranten en Afrika behoudt zijn grondstoffen.

Corona reist visavrij, ebola niet

Terwijl ik met de muis in de wereld navigeer, kijkt mijn moeder nieuwsgierig naar het scherm. Ik zoom in op Nederland en scrol boven de Lage Landen. We zien hoe het Nederlandse landschap tot de laatste vierkante meter is gecultiveerd. Ik laat haar de grachten, polders, tulpenvelden en natuurgebieden als de Waddenzee en het oudste natuurpark de Veluwezoom zien. Daarna zoom ik in op mijn woonplaats Utrecht en laat haar mijn woonwijk en huis zien. Haar reactie is er een van verwondering: “Wow! Wat mooi en schoon. En de huizen staan kaarsrecht als een rijtje tanden”.

“Waarom kom je mij en je kleinkinderen niet drie weken bezoeken?”, vroeg ik haar. “Voor mijn kleinkinderen wil ik komen, hoor!”, antwoordde ze. Helaas gooide ebola dat jaar roet in het eten. Haar komst naar Nederland werd uitgesteld. En de toch al hoge muren tussen Europa en Afrika werden verder opgetrokken. Veel Europese ambassades vragen Afrikanen naar allerlei gezondheidstesten waarin ziekten als hepatitis, hiv, hartkwalen en andere ernstige aandoeningen kunnen worden getraceerd. Een feilloze gezondheid dient als voorwaarde voor visumverstrekking.

Ik had besloten mijn moeder dan dit jaar naar Nederland te halen. De uitbrak van het coronavirus in Europa zette me alleen aan het denken. Voor een bejaarde is ­Europa momenteel een doodsval dus wat mij betreft een no go voor mijn moeder. Vreemd genoeg lijkt het ­virus in Afrika minder de kop op te steken. Tot nu toe hebben alle coronagevallen in Afrika een link met Europa. Hoewel Europeanen het grootste risico zijn voor de coronatransmissie in Afrika, blijven ze welkom als vipgasten. De grenzen tussen Afrika en Europa gaan alsnog niet dicht. Omdat corona visavrij reist en ebola niet?

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden