tv-recensie

Alsof het zo moest zijn: Martin Luther King deelt de week met Winnie Mandela

Martin Luther King III praat met Harcourt Klinefelter in 'In de schaduw van King'. Beeld Maaike Bos

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King vermoord. Dat is vandaag precies vijftig jaar geleden. Het besef van een herdenkingsweek drong maar langzaam tot me door na een rustig paasweekend op het platteland - met een gigantisch paasvuur. Maar op televisie had ik het kunnen zien aankomen.

Houd de beweging in leven, want mijn dagen zijn geteld", zei Martin Luther King tegen een mede-activiste van de burgerrechtenbeweging. Hij wist dat hij gevaar liep, vertelde deze Flonzie Brown Wright maandag in de documentaire 'In de schaduw van King' (EO). 

De halve week staat in het teken van de zwarte strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid. Elke dag is er een documentaire over (ook twee bijzondere die ik hier niet meer kon beschrijven: 'I Am Not Your Negro' gisteren op NPO2 en op Canvas 'MLK: The Assassination Tapes', waarin voor het eerst uniek beeld en geluid over de moord op King werd vertoond.) 

Vannacht is onze eigen NOS zelfs live bij de King-herdenking vanuit het motel in Memphis waar de visionair werd vermoord.

Winnies perspectief

Kortom, een halve eeuw rassenstrijd vraagt om grof mediageschut. Gek genoeg kwam precies deze week ook de strijd van Zuid-Afrika volop in de belangstelling met het overlijden van anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela maandag. De programmering schoof op en plotseling was de veelbesproken documentaire 'Winnie' op NPO2 te zien. 

Een film waarin de Franse filmmaker Pascale Lamche nu eens Winnies perspectief in beeld brengt. Het haalt je vooronderstellingen flink onderuit. Winnie én mensen van geheime dienst en politie beweren dat het ANC haar met valse aantijgingen bewust in diskrediet bracht, om haar macht te breken. Wederhoor ontbreekt. Ik weet even niet meer wat van haar te denken. 

Terug naar de grote lijnen is het alsof het deze week zo moest zijn. In één avond zag ik op tv rassenstrijdverhalen uit het continent waar blanken hun slaven hadden geronseld, en rassenstrijd in het continent waar blanken die slaven naartoe hadden verscheept. Uitwassen van de geschiedenis in twee continenten.

Cynische constatering

Er zijn veel verschillen tussen het controversiële verhaal van Winnie Mandela en het geweldloze verzet van Martin Luther King. Maar wat beide verhalen bindt, is de cynische constatering dat discriminatie en onderdrukking nog steeds bestaan. In de genoemde 2Doc 'In de schaduw van King' vertelt Martin Luther King III (de zoon van) dat ook. De politie schiet nog steeds te gemakkelijk op zwarten en de kansen zijn ongelijk. 

In de film volgen we de vroegere persvoorlichter van Martin Luther King, de blanke Harcourt Klinefelter die zich als student had aangesloten bij King. Hij nam Kings speeches op met een taperecorder en interviewde mede-activisten. Nu, 79 jaar oud, reist hij met die tapes terug naar de mensen en de plekken van toen. Hoewel de vurige speeches van King zelf wel erg bescheiden aan bod kwamen, waren de momenten van terugspelen aan gewone mensen ontroerend. 

Activiste Lynda Lowery (67) hoorde zichzelf als 15-jarige bij de beroemde mars van Selma, Alabama zeggen: "Dr. King is het mooiste wat ons is overkomen. Alsof je in de hemel bent. Ik volg hem overal." Gelukkig leeft zij nog.

Lees hier meer tv-columns van Maaike Bos en Renate van der Bas.

Lees ook:
Wat Martin Luther King ten diepste dreef, zei zijn weduwe Coretta Scott King, was zijn geloof.  Wie zijn preken terugleest, ziet dat ze gelijk heeft. Trouw publiceert er een uit 1956. "Angst klopte op de deur. Geloof deed open. Er was niemand."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden