null

OpinieMuseumbezoek

Alsjeblieft geen storende smartphones bij Vermeer

Musea moeten het gebruik van smartphones-camera’s in tentoonstellingen verbieden, vindt Bram Buijze, lezer te Amsterdam.

Bram Buijze

Een bron van ergernis bij veel bezoekers van de prachtige Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum is de gewoonte van steeds meer mensen om ieder schilderij met de eigen smartphone-camera te willen fotograferen. Het is in de loop der tijd een ware plaag bij exposities geworden.

Ik herinner me taferelen bij de tentoonstelling Alle Rembrandts (2019), waarbij ­bezoekers die rustig een schilderij wilden bekijken regelmatig opzij werden geduwd door toeristen die snel hun kiekje wilden schieten. En dat terwijl er van de schilde­rijen op het internet al afbeeldingen van goede en vaak betere kwaliteit te vinden zijn.

Om publiek te verleiden naar dit soort tentoonstellingen te komen, wijzen de organisatoren op de bijzondere ervaring om oog in oog te kunnen staan met de schilderijen zelf, en om goed te kunnen zien hoe een schilderij gemaakt is. Maar daartoe krijgt een bezoeker steeds minder de gelegenheid. Want ook bij de Vermeer-tentoonstelling is de smartphone-camera weer storend aanwezig.

En dat zou niet zo hoeven te zijn, als het museum de bezoekers richtlijnen zou meegeven voor het bezoek van de tentoonstelling. Op de manier waarop concertzalen en theaters dat al langere tijd met redelijk veel succes doen. Zoals bijvoorbeeld het Concertgebouw, een andere grote kunstinstelling aan het Amsterdamse Museumplein. Want ook daar hadden veel mensen in het publiek last van anderen die met regelmaat hun camera met oplichtend scherm omhooghielden om vast te leggen wat er op het podium gebeurde.

Rijksmuseum, grijp die kans

Wat weerhoudt het Rijksmuseum ervan om zijn bezoekers tot een terughoudend gebruik van de camera aan te sporen? Al was het om te beginnen bij dit soort grote, drukke tentoonstellingen. Bang dat u bezoekers zult verliezen? Of dat u hen hun beleving ontneemt?

Dat zal wel meevallen. Het zou me niets verbazen als er juist veel begrip zou ­bestaan. Misschien opent u zelfs letterlijk de ogen van veel bezoekers. En u zult een meerderheid van uw be­zoekers er een groot plezier mee doen.

Het Louvre heeft onlangs besloten om het aantal dagelijkse bezoekers met 30 procent terug te brengen om, aldus directeur Laurence des Cars, “ervoor te zorgen dat het bezoek aan het museum een aangename ervaring kan zijn”.

Met een beperking van het gebruik van smartphone-camera bij de tentoonstellingen kan het Rijksmuseum op vergelijkbare wijze bijdragen aan een gezonder museumklimaat en aldus een voorbeeld zijn voor anderen. Rijksmuseum, grijp die kans.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden