Als we maar niet als België worden...

Goed kijken: een getekend hartje in het landenbord van Belgïe - aan de Nederlandse kant. Beeld ANP

De manier waarop er in Nederland over België wordt gesproken, ergert W.J. Vanneste mateloos. Er wordt, volgens de gepensioneerde Vlaamse docent zodra het over het buurland gaat, graag lacherig en moppentappend over gedaan.

Neem 'Belgische Toestanden'(nog net niet in Van Dale opgenomen, ook een Belg), een synoniem voor chaos, willekeur en eigenbelang, een verdunning van corruptie. Waarom moet een minister-president (Rutte) dit nog versterken als hij een verrassende maatregel in het regeerakkoord wil verdedigen? Door het zo te benoemen lijkt het wel of alle Belgische rampen (een tautologie?) in Nederland uitbreken als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft.

Samenraapsel

Als we maar niet als België worden...een superlatief voor economische misstanden. Zelfs in de meest ernstige kranten als Trouw is nauwkeurigheid niet meer aan de orde als België ter sprake komt. Taalfouten en er met de pet naar gooien lijken wel een handelsmerk. Als België in Afrika of aan de Middellandse Zee had gelegen, dan hadden we over discriminatie en racisme gesproken. Maar de Belgen zijn geen ras, alleen een samenraapsel.

Ik weet wel, als Vlaming in Zeeuws-Vlaanderen, jaren werkend en gelukkig in Nederland, dat België niet altijd transparant is. Hoeveel regeringen zijn er? Het antwoord op deze quizvraag: zeven die samen vijfenhalf zijn. Als een Nederlander (voor zover hij weet dat Zeeuws-Vlaanderen tot Nederland behoort) naar hier komt, moet hij een tunnel door en dubbel betalen: om er in te komen of om uit het reservaat weg te vluchten. Voor je het weet kom je in België uit, en wie wil nu in dat achterlijk land komen aan wie de beschaving voorbij is gegaan? En om ons hier te houden moeten we ook betalen om Nederland in te komen. Gesloten grenzen, stel je voor dat Belgen en Zeeuws-Vlamingen asiel zoeken in het echte en waarachtige Nederland.

Tolerantie

Respect is een kernwaarde. Terecht vragen we respect en tolerantie voor de meningen van anderen. Terecht willen we allergie opwekken voor alles wat naar racisme en discriminatie ruikt, willen we het eigen verleden in vraag stellen.

Misschien moeten we gewoon dichtbij beginnen en de moeite nemen ons te informeren over dat vreemde, na Napoleon ontstane land, dat aan een vechtscheiding is begonnen. Respect begint bij informatie over elkaar, empathie en kennis van zaken, ook als die zaken Belgen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden