Commentaar

Als Netanjahoe zich door ons aangemoedigd voelt, is de vriendschap niet gezond

© ANP Premier Benjamin Netanjahoe. Beeld
© ANP Premier Benjamin Netanjahoe.

De huidige Nederlandse regering heeft expliciet vastgelegd dat zij 'verder wil investeren in de band met de staat Israël' - de enige buitenlandse natie die met name wordt genoemd in het regeerakkoord. Premier Benjamin Netanjahoe bezoekt vandaag Den Haag om deze Nederlandse handreiking te verzilveren.

Daarbij zal ongetwijfeld het woord 'vriendschap' veelvuldig vallen. Niet alleen omdat dat hoort bij het diplomatieke verkeer, maar ook omdat de Nederlandse regering claimt vanuit vriendschap met Jeruzalem de meeste invloed uit te kunnen oefenen op het vastzittende conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Tot dusver is daar overigens weinig van gebleken. Onder aanvoering van minister Rosenthal wordt alleen nog lippendienst bewezen aan de gerechtvaardigde aspiraties van de Palestijnen. Voor ferme kritiek op de starre opstelling van de Israëlische regering - die neerkomt op oneindig uitstel voor een Palestijnse staat - schrikt Nederland terug.

Een kritische EU-verklaring over het mensenrechtenbeleid van Israël werd door Nederlands toedoen getorpedeerd, en Nederland keerde zich niet alleen tegen het VN-lidmaatschap voor de Palestijnen (daar waren wel enkele goede argumenten voor), maar ook tegen het Palestijnse lidmaatschap van de Unesco. Geen wonder dat de woordvoerder van Netanjahoe verklaarde dat de premier naar Den Haag komt "om Nederland te bedanken voor zijn positie in de internationale organen".

Maar als de Nederlandse vriendschap door Netanjahoe kan worden begrepen als aanmoediging van zijn beleid, dan moet de regering-Rutte zich afvragen of dit wel een gezonde vriendschap is. Tenslotte is Netanjahoe de man die zich tegen de Israëlische auteur Etgar Keret liet ontvallen dat het conflict met de Palestijnen 'onoplosbaar' is en dat hij er dus "op dit moment niet zijn best voor doet".

De feiten onderstrepen zijn woorden: de annexatie van Oost-Jeruzalem gaat onverminderd door, de nederzettingen in bezet gebied worden uitgebreid. Het perspectief op een Palestijnse staat raakt daarmee almaar verder uit zicht, zoals deze week weer in een rapport van de EU-vertegenwoordigers in Tel Aviv en Ramallah werd vastgesteld.

Zeker nu het land als gevolg van de onrust in de Arabische wereld nog geïsoleerder is geraakt dan voorheen, is het laten voortbestaan van het conflict met de Palestijnen een strategie die Israël - en de Palestijnen uiteraard - alleen maar kan schaden. Werkelijke vriendschap vereist een ondubbelzinnig kritische houding tegenover deze koers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden