Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Als May en het Britse parlement niet snel bij zinnen komen over brexit, komt die diepe crisis vanzelf

Opinie

Trouw

De Britse premier Theresa May aan het woord over brexit in het House of Commons in Londen. © AFP
Commentaar

Iedere keer als je denkt dat de brexit-discussie haar surrealistische hoogtepunt heeft bereikt, blijkt ze nog surrealistischer te kunnen. Nu premier Theresa May opnieuw naar Brussel zegt te willen afreizen, om te heronderhandelen wat niet heronderhandelbaar is, volgt de ene bizarre uitspraak op de andere. 

Zoals deze zin, die May gisteren in een Britse krant schreef: ‘Waar het vervangen van de backstop door alternatieve oplossingen één optie is, zou het (Britse parlement, red.) ook tevreden zijn met de huidige backstop als er een tijdslimiet op zit of een unilateraal vertrekmechanisme’.

Lees verder na de advertentie

De backstop is, kort gezegd, de garantie dat er nooit meer een harde grens komt tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland. Dat is iets dat Londen en de EU (met name Ierland) willen, omdat anders de burgeroorlog in Noord-Ierland weer kan oplaaien. Daar streed het katholieke deel van de bevolking decennialang voor aansluiting bij Ierland, terwijl het protestantse deel bij Londen wilde blijven. Na duizenden doden was de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland een cruciaal onderdeel van het vredesakkoord.

Alle onderdelen van May’s zin zijn surrealistisch. Zo zijn er geen alternatieve oplossingen, May heeft er geen enkele kunnen bedenken. En een tijdslimiet op de backstop betekent dat de garantie wegvalt dat er nooit en te nimmer een harde grens komt, wat May zelf dus heeft geëist.

Vertrouwen

Datzelfde geldt voor het unilaterale vertrekmechanisme: als een partij eruit kan stappen zonder dat er een oplossing is bedacht, is de harde grens op dat moment een feit. Dus May wil gegarandeerd zien dat er geen harde grens komt, maar niet de expliciete garantie inbouwen dat er geen harde grens komt.

May probeert zo de harde brexiteers tegemoet te komen, die niet opzien tegen een harde grens meer of minder. Maar daarmee bewandelt zij de verkeerde weg. Want zij zou er vertrouwen in moeten hebben dat de EU, net als de Britse regering zelf, de komende jaren keihard zal werken aan een goede oplossing voor de Noord-Ierse grens. Wie daar vertrouwen in heeft, vreest een backstop niet. Dat is immers een ultieme noodrem, niet een einddoel op zich.

En dat vertrouwen zou er moeten zijn. Want ook na de brexit zijn de resterende EU-landen partners, geen vijanden. Zij delen met Londen belangen, zoals het handhaven van soepele handel en het voorkomen van een burgeroorlog. De resterende EU-landen zijn er niet op uit Groot-Brittannië in een diepe crisis te storten. Maar als May en het Britse parlement niet snel bij zinnen komen, komt die diepe crisis er helaas vanzelf.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook: 

De Britten goochelen met brexit-scenario’s

Vervroegde verkiezingen, nieuwe onderhandelingen, evacuatie van de koningin: alles komt voorbij in de brexit-discussie.

Meer lezen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Op trouw.nl/brexit verzamelen wij alle artikelen over de brexit.

Deel dit artikel