column

Als juffen en meesters gaan staken, doet Den Haag iets helemaal verkeerd

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Het was een pijnlijke column van Toine Heijmans, in de Volkskrant vorige week, over de lancering van de burgerschapsagenda op een mbo-school. De ingrediënten: een minister van onderwijs, bobo’s, en wat mbo-studenten die er ter decoratie bij mochten zitten.

René Kneyber

Toen de voorzitter van JOB, de belangenbehartiger voor en door mbo-studenten, wilde aankaarten dat haar organisatie niet had mogen meepraten over de burgerschapsagenda vond ze geen enkel gehoor bij de aanwezige dames en heren. Pijnlijk regentesk.

Maar helaas ook herkenbaar. Voormalig nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer waarschuwde er meermaals voor: Den Haag is zo in de ban van het Ruttiaanse tempo maken en ‘doorpakken’ dat de politiek het moeilijke gesprek vermijdt, bezorgde kritiek van burgers wegwimpelt, en adviezen van gezaghebbende instanties negeert. Zo werd er ondanks allerlei waarschuwingen over de kosten toch een afvloeiingsregeling bij de Belastingsdienst doorgeduwd, met een enorme, duurbetaalde wegloop van kennis tot gevolg. Het demissionair kabinet moet nu weer diep in de buidel tasten om die kennis terug te halen, omdat de belastinginning gevaar loopt.

Het is opvallend: Hoe dichter je bij het centrum van de macht komt hoe minder ruimte er lijkt te zijn voor gezond verstand. Zo ging D66 de verkiezingscampagne in met ‘onderwijs, onderwijs, onderwijs’, maar vindt Alexander Pechtold nu – eenmaal aan de formatietafel – dat leraren in het basisonderwijs maar blij moeten zijn met de hondenbrokken die ze op Prinsjesdag toegeworpen kregen – het kan snel verkeren.

Het is tekenend dat demissionair staatssecretaris van Rijn pas 2,1 miljard aan investering in de ouderenzorg voor elkaar wist te krijgen toen hij de beslissing daarover buiten het parlement parkeerde. Het Zorginstituut becijferde wat er nodig was voor goede zorg, en had de bevoegdheid om dat ook uit de rijksbegroting te halen. Het parlement had het nakijken. Het perfecte politieke misdrijf, schreef de Volkskrant.

Bereken eens wat kwaliteit kost

Maar het is uiteraard geen misdrijf. Menigeen zal er goedkeurend naar gekeken hebben. Zoiets zou ik voor het onderwijs ook wel willen: dat iemand eens gaat uitrekenen hoeveel geld er nu echt nodig is om kwalitatief goed onderwijs te kunnen bereiken. Gebaseerd op feiten, beredenering en boerenverstand. En dat het kabinet daar dan de portemonnee voor moet trekken.

IJdele hoop. Wij zijn als land ver heen als we niet eens meer fatsoenlijk belasting kunnen innen, en wanneer de braafste mensen op deze aarde – de juffen en meesters van het basisonderwijs – volgende week een dag lang hun werk gaan neerleggen uit onvrede. Ja, als ik ‘Den Haag’ was, zou ik vooral blijven doorpakken met het verstand op nul, en ogen en oren gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden