CommentaarVerenigd Koninkrijk

Als Johnson geen verbindend leiderschap toont, wacht nieuwe chaos

Het enige goede aan de uitslag van de Britse verkiezingen is de duidelijkheid. Met een grote meerderheid in het parlement kan Boris Johnson nu zijn land uit de Europese Unie leiden, op basis van het scheidingsakkoord dat hij eerder al overeenkwam met de andere lidstaten. Dat bespaart iedereen nieuwe onderhandelingen, nieuwe impasses, nieuwe stress en nieuwe moedeloosheid.

Dat maakt het echter nog geen goed nieuws. De pro-brexitpartijen hebben slechts de steun van minder dan de helft van de Britse bevolking, het is uitsluitend aan het districtenstelsel te danken dat er een parlementair mandaat ligt. Voor een stap met dergelijke impact was veel grotere maatschappelijke steun wenselijk geweest. Ook moet de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen nog volledig vorm krijgen, met alle risico’s op schipbreuk van dien. Dat levert ongetwijfeld alsnog nieuwe impasses, nieuwe stress en nieuwe moedeloosheid op.

Terecht dat Corbyn vertrekt

Ook het Verenigd Koninkrijk zelf kan strijdtoneel worden. Vanwege de Schotten, die nu zelf willen scheiden van de Engelsen. Maar ook in Noord-Ierland, dat een status aparte zal krijgen vanwege de grens met EU-lid Ierland, en waar de onrust terug kan keren na jaren relatieve rust. En vanwege de sociale malaise in het land, waar veel armoede is en de publieke voorzieningen zwak zijn. Het is maar zeer de vraag of Johnson en zijn Conservatieven daar iets aan gaan verbeteren, ideologisch en vanwege de focus op de brexit.

Het is overigens wel volstrekt terecht dat Jeremy Corbyn vertrekt als leider van Labour. De laatste tijd was zijn rol destructief en dubbelhartig. In het brexitdossier wierp hij slechts blokkades op, en met zijn hard-linkse economische beleid, inclusief nationalisaties, marginaliseerde hij zijn partij. Ook in zijn halfslachtige omgang met beschuldigingen van antisemitisme binnen Labour toonde hij gebrek aan leiderschap. Hij heeft gefaald op alle fronten, en kan beter direct opstappen in plaats van – zoals hij van plan is – nog maanden aan te blijven.

Hoe dan ook kan Johnson nu de nieuwe relatie met de EU vormgeven. Hij hoeft zijn oren niet te laten hangen naar de meest extreme brexit-vleugel binnen de Conservatieve Partij en kan zijn uiterste best doen de premier te zijn van alle Britten, ook van hen die tegen de brexit waren en die nauwe banden in stand willen houden met de rest van Europa. Dat vereist verbindend leiderschap, bepaald geen automatisme bij Johnson. Maar als hij dat leiderschap niet toont, wachten de Britten opnieuw jaren van splijtende verdeeldheid en chaos.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden