null Beeld

OpinieBrief van de hoofdredactie

Als je zomaar mensenlevens binnenloopt

Cees van der Laan

Kun je zomaar een verhaal inlopen of uitlopen? Een verhaal dat hyperactueel is, waar iedereen over leest en waar veel mensen zich betrokken bij voelen. Een verhaal dat je eerder in de krant of op de site had gelezen en waarin je dan een rolletje speelt, in een soort van epiloog of proloog. Inderdaad, dat kan.

Trouw-redacteur Anne ter Rele beschreef afgelopen zaterdag in de Verdieping hoe het onze Russische collega’s is vergaan sinds ze na de oorlog tegen Oekraïne uit Rusland waren gevlucht. Ze streken neer aan de overkant van de Trouw-redactie in Amsterdam: journalisten, programmamakers en technici van de onafhankelijke digitale nieuwszender TV Dozjd.

Ze sprak met presentator Mikhail Kozyrev die met vrouw en kinderen vanuit Moskou in Almere is beland. Ze schrijft: “Hij is een oude rocker met opvallende bril die het gezellig wil maken in zijn rijtjeshuis in de Vinex-wijk.” Hoop, heimwee, eenzaamheid en veerkracht samengebracht in één simpele zin.

De oorlog die hen verdreef uit Rusland

Afgelopen donderdag dronk ik wodka met Mikhail Kozyrev, samen met collega’s van Trouw, TV Dozjd en de hier ook gevestigde Moscow Times. ‘Borrel met de buren’, luidde het thema om met elkaar kennis te maken. Het werd een genoeglijk samenzijn waarbij de oorlog nooit ver weg was. Een oorlog die hen verdreef uit Rusland, omdat de Russische president geen kritiek kan verdragen.

Vaak hebben ze partners, kinderen en familie inderhaast achtergelaten, zonder te weten wanneer ze hen weer kunnen zien. Tegelijkertijd moeten ze een nieuw leven opbouwen in een ander land, voor wie weet hoe lang. Dat geeft veel onzekerheid.

Een van onze dochters appte me die donderdagochtend. Haar collega, de Turks-Nederlandse Hulya Cebe, is wanhopig. Zes van haar familieleden zijn vermist in het aardbevingsgebied in Turkije, vermoedelijk dood. Zo’n verschrikkelijk drama ver weg, raakt op allerlei manieren Nederland, zoals u deze week in vele verhalen hebt gelezen. We hebben Hulya Cebe gevraagd of we haar konden interviewen en dat kon. Donderdagmiddag stond haar verhaal op de site en vrijdag in de krant. “Besef is er nog niet, misschien straks als de rust terugkomt”, zei ze tegen redacteur Tim van der Pal.

Het hoogtepunt van de week

Na de borrel met de Russische collega’s loop ik in een overvol Rijksmuseum in het gedrang per ongeluk Thomas Kaplan tegen het lijf, waarbij ik twee stevige armen van een van zijn bodyguards voel. Ik ben daar met Sandra Kooke, chef van de redactie cultuur&media, die mij gidst langs de schilderijen van Johannes Vermeer, samengebracht in een unieke tentoonstelling.

Miljardair Thomas Kaplan werd dinsdag in de Verdieping geïnterviewd door kunstredacteur Harmen van Dijk over zijn Rembrandts die hij overal ter wereld uitleent aan musea. Toevallig beschikt de Amerikaan ook over een Vermeer die nu tussen alle andere Vermeers hangt. “Mijn missie is om deze schilderijen voor iedereen toegankelijk te maken, daarom leen ik ze uit en hangen ze niet bij mij aan de muur”, vertelt hij enthousiast. En dat kon u ook lezen in het interview van Harmen van Dijk.

Het hoogtepunt van de week was ongetwijfeld gisteravond toen we in Museum Hilversum getuige waren van een bijzonder moment. Fotograaf Eddy van Wessel won voor de vierde keer de Zilveren Camera, voor zijn fotoreportages uit Oekraïne die onder andere bij ons in de krant hebben gestaan. Zijn verhaal kunt u vandaag lezen op onze site en in de Verdieping, want we hadden hem stiekem geïnterviewd voor iets anders, zonder dat Van Wessel wist dat hij deze prijs zou krijgen.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden